Lezersbrief

‘Leve antidepressiva, mij helpen ze echt’

Corine Colijn deelt in deze lezersbrief haar positieve ervaring met antidepressiva. ‘Geneeskunde bedrijf je niet alleen met je wetenschappelijke onderzoeken.’

Corine Colijn
‘Nog elke dag ben ik blij dat antidepressiva bestaan en dat ze bij veel mensen als ik wél werkzaam zijn.’ Beeld -
‘Nog elke dag ben ik blij dat antidepressiva bestaan en dat ze bij veel mensen als ik wél werkzaam zijn.’Beeld -

Ik ben de ‘n=1’. Ik ben casuïstiek. Een vorm van onderzoek waar wetenschappers als Dick Bijl een bloedhekel aan hebben, want ‘n=1=geen’. Ik heb geen wetenschappelijke zeggingskracht. Desondanks heb ik ook recht van spreken. Juist ik. Want ik ben één van de velen die baat hebben bij antidepressiva.

Dick Bijl veegt de vloer aan met placebo-gecontroleerd onderzoek, want van antidepressiva krijg je een droge mond en van placebo niet (Het Parool, maandag). Dús weet je dat een placebo krijgt of niet. Geldt dat niet voor alle placebo-gecontroleerde onderzoeken? Alle medicijnen hebben bijwerkingen die verschillen van een placebo. En naar mijn idee wordt daar bij ander onderzoek ook niet voor gecorrigeerd. Nu slik ik die antidepressiva al 11 jaar en ik heb nog nooit last gehad van een droge mond, maar ja: dat is casuïstiek.

Daarnaast suggereert Dick Bijl dat de tijd nemen genoeg is om van je angststoornis of depressie af te komen. Dat is het argument van iemand die werkelijk geen flauw idee heeft wat een depressie of angststoornis daadwerkelijk inhoudt. ‘Somber’ noemt hij het. Wát een gotspe! Niet weten hoe je je dag door moet komen, je angstgedachten moet kanaliseren, de paniek de baas moet worden is toch net even iets anders dan ‘somber’. Als mijn arts dat gedacht had, had ik dit stuk niet kunnen schrijven.

Dick Bijl zet met dit interview anti­depressivagebruikers in de hoek van zwakkelingen die niet in staat zijn met somberheid om te gaan. Na de geboorte van mijn zoon raakte ik in een postnatale depressie. Ik sliep niet, at niet en wist niet hoe ik de dag moest doorkomen, met een permanente gierende angst. Op advies van een bevriende psychiater ben ik antidepressiva gaan slikken. Al had ze me petroleum geadviseerd: ik had alles gedaan om van dat al weken bestaande kutgevoel af te komen. Als apotheker bij een wetenschappelijk instituut wist ik van de onderzoeken en ik had er dan ook weinig vertrouwen in.

Ik was dan ook immens verbaasd dat het middel aansloeg: ik werd steeds minder angstig en ook de angsten die voor mijn zwangerschap bestonden werden hanteerbaar. Nog elke dag ben ik blij dat antidepressiva bestaan en dat ze bij veel mensen als ik wél werkzaam zijn. Dick Bijl moet zich, met al zijn wetenschappelijk onderzoek, dit óók realiseren. Geneeskunde bedrijf je niet alleen met je wetenschappelijke onderzoeken.

Corine Colijn, Amsterdam

Meer over