Opinie

'Laat de Zeedijk niet verwarmoesstratiseren'

Ton Jacobs, oud-voorzitter van SamenZeedijk, reageert geschokt op het opiniestuk van Eddy Appels, die na 33 jaar zijn vertrek van de Zeedijk aankondigde.

Ton Jacobs
null Beeld ANP
Beeld ANP

In Het Parool van zaterdag kondigt Eddy Appels zijn verhuizing aan, na 33 jaar op de Zeedijk te hebben ­gewoond. De grens van drukte en lawaai is voor hem ­bereikt, schrijft hij in zijn ­schokkende opiniestuk.

Appels heeft zich ingezet voor de leefbaarheid van de Zeedijk bij ­SamenZeedijk en later ook bij Wij-­Amsterdam. Hij weet dus wat er leeft. Toch maakt hij naar mijn ­mening een verkeerde analyse van het probleem.

Appels wijt de problemen aan de drukte en aan het toerisme. Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, maar het grootste probleem is het stadsbestuur van Amsterdam en de politieke partijen. Die weigeren in te grijpen en in de buurt aanpassingen te doen waardoor de overlast daalt. Sterker nog: er worden zelfs besluiten genomen die de overlast doen stijgen!

Voor spectaculaire resultaten hoeft het toerisme zelfs niet af te nemen. Het stadsbestuur luistert naar bewoners en bewonersorganisaties, maar doet niets met die informatie. Ze ­buigen wel als de ondernemers ­wensen hebben. Elke straat heeft een lobbyclub voor ondernemers, gesteund en zelfs gefaciliteerd door de gemeente. Bewoners staan ver op achterstand.

Eenvoudige maatregelen
In de periode dat Eddy en ik samen in het bestuur zaten, is zeker een aantal zaken bereikt.

De contacten op de Zeedijk zijn verbeterd, maar uiteindelijk is SamenZeedijk bezweken aan frustraties door de slechte samenwerking met de gemeente Amsterdam en intimidaties door personen met grote financiële belangen op de Zeedijk. De gemeente had mooie praatjes, maar geen daadjes.

Het 'verwarmoesstratiseren' van de Zeedijk is duidelijk zichtbaar. Het aantal verhuizingen is enorm. De appartementen die ik zie vanuit mijn woning, krijgen na gemiddeld twee, drie jaar nieuwe huurders. Dat is kort.

Er zijn bewoners die al op de Zeedijk woonden toen het gebied compleet verloederd was. Die bewoners weerstonden de junks en dealers die er de dienst uitmaakten, maar kunnen de toeristen en de drukte nu niet aan. Dat is pas een trieste constatering. Je kunt je afvragen hoelang de Zeedijk nog bewoonbaar is. Of, nog erger, het centrum van Amsterdam.

Deskundigen
Door het gebrek aan woonruimte zal men de appartementen steeds kunnen verhuren, maar het worden bewoners, expats en toeristen zonder binding met de buurt. Het gebied zal voor de tweede keer verloederen, doordat het stadsbestuur niet doet waarvoor het is aangesteld.

Met handhaving kan veel worden bereikt. Het lawaai kan makkelijk worden teruggedrongen door een paar eenvoudige ingrepen en zo zijn veel maatregelen te bedenken die snel effect hebben.

Daarom stel ik voor dat er een team van deskundigen wordt aangesteld dat in het centrum straat voor straat alle opties bekijkt om overlast te verminderen. Een team van echte en vooral onafhankelijke deskundigen - geen politici! - met een eigen budget. Ik ben ervan overtuigd dat er daarna minder klachten zijn en het toerisme nog kan groeien.

Lees ook: Wie bevrijdt de Wallen van de hordes?

Meer over