PlusColumn

Kortsluiting in het hoofd als misdrijf

Patrick Meershoek
Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Als gevolg van een haperend uitnodigingsbeleid zat ik vorig week met niet meer dan een tiental belangstellenden bij een debatavond in de toch wel erg grote theaterzaal van de bibliotheek.

We keken en luisterden naar een vrouw op het podium die gedreven en welbespraakt verstandige woorden zei over de noodzakelijke verbeteringen in de geestelijke gezondheidszorg.

Tara Singh Varma sprak in de bibliotheek als ervaringsdeskundige. De oud-politica van GroenLinks had zich lachend aan ons voorgesteld als de 'nationale gek', om daarna openhartig te vertellen over de keren dat zij opgenomen is geweest op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, en wat zij daarvan had opgestoken. Ze zag er goed uit, vonden wij met z'n tienen in de zaal.

Dat mag gerust een klein wonder heten, want vijftien jaar na haar geruchtmakende vertrek uit de Tweede Kamer zit Singh Varma als publiek figuur nog steeds op het strafbankje.

Een zware straf, vind ik, voor iemand die haar fractie heeft voorgelogen aan terminale kanker te lijden, een ziekte die later tussen de oren bleek te zitten.

Een politieke en persoonlijke tragedie. Dat weerhield Antoinette Hertsenberg er niet van de ontmaskering van Singh Varma als bedrieger onlangs nog te bestempelen als de belangrijkste onthulling in de vijftienjarige geschiedenis van haar televisieprogramma Opgelicht!

Alsof de parlementariër in de parkeer­garage onder het Binnenhof tijdens een nachtelijk rendez-vous onze atoomgeheimen had overhandigd aan haar Noord-Koreaanse minnaar.

Ach, was Singh Varma maar een zware jongen in het criminele milieu geweest, veroordeeld voor grootschalige afpersing in de vastgoedwereld en verdacht van betrokkenheid bij een tiental liquidaties.

Dan was zij op straat door wildvreemden aangeklampt voor een selfie en had zij op primetime op televisie aan een zaal met studenten mogen uitleggen welke specifieke kwaliteiten nodig zijn voor een succesvolle loopbaan in de misdaad.

In plaats daarvan kreeg Singh Varma kortsluiting in het hoofd op een plek waar dat absoluut niet is toegestaan. Er kan veel in politiek Den Haag, van het lekken van vertrouwelijke mails om de eigen fractievoorzitter te wippen tot het aanknopen van buitenechtelijke relaties. Allemaal bewijzen van kracht en viriliteit, eigenschappen die in de politiek hoog staan aangeschreven.

Het tonen van kwetsbaarheid daarentegen is een doodzonde in de politiek. Met als door de samen­leving uitgesproken vonnis een leven in de schemering, als gevolg van een agressieve hoon waarop klaarblijkelijk geen houdbaarheids­datum staat.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over