PlusColumn

Kom je ooit over je tijd bij Ajax heen?

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

De eerste Future Cup was in 2010. Het was slecht weer, dat herinner ik me nog. Het miezerde en het was koud. Rik van den Boog droeg ondanks die kou geen sokken in zijn schoenen.

Ik moest hieraan denken tijdens de editie van afgelopen paasweekend. En aan hem. Wat doet hij op dit moment? Kom je ooit over je tijd bij Ajax heen? Zoals veel mensen die backpacken daarna de grootste moeite hebben om het leven weer op te pakken omdat het nooit meer beter wordt. Of zoals mijn exen, neem ik aan, net niet meer helemaal gelukkig kunnen worden.

Het lijkt me nogal een verschil om van een paar jaar Ajax weer een of ander saaie (goedbetaalde dat wel) job in het bedrijfsleven te vinden. Bij een bedrijf waarvan zelfs je vrouw en kinderen eigenlijk niet precies weten wat ze doen. Omdat het ze domweg niks interesseert.

Wie wil dan nog op een verjaardag over je werk praten? Je mist die glans. Die Ajaxglans. Dat konden zelfs de ­bedreigingen van supporters en de hardvochtige Telegraaf-stukken niet echt van je af­nemen. Voortaan rijd je niet meer naar de Arena, waar je foto's ziet van Cruijff en Keizer en van Litmanen. Je schudt geen handen meer met Sjaak Swart of Dennis Bergkamp, je zit niet meer in het stadion op zondagmiddag voor je werk.

In plaats daarvan rijd je op maandagochtend naar een bedrijventerrein. In Nieuwegein. Op zondag komt er familie langs. Nieuws over Ajax lees je op het internet.

Ik was de enige journalist of hoe je mij ook moet noemen, die Van den Boog de Arena uit zag lopen met een doos. Een doos zoals in Amerikaanse films, met alle persoonlijke spullen erin van zijn bureau. Een foto misschien van zijn vrouw. Een mooie pen. Een mok met 'Papa is de beste', dat soort dingen.

Het zijn van die momenten die je niet vergeet. Niet hoe iemand bij Ajax aankwam, maar hoe hij wegging.

j.vanderhorst@parool.nl

Meer over