PlusColumn

Kluivert lijkt te weten wat hij kan en wanneer het kan

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Het is te vroeg om te zeggen hoe goed Justin Kluivert gaat worden. Daarvoor zijn er te veel voorbeelden van spelers waar te snel voor werd gejuicht. Maar hij heeft twee dingen mee:

Eén: Hij doet niet ingewikkeld. Vóór hem hadden we ook veel buitenspelers uit de eigen jeugd. Buitenspelers die al veel langer bejubeld werden tijdens de opleiding dan hij. Maar bij die buitenspelers dacht je wel vaak: wat wil hij bereiken, behalve een showtje op de vierkante meter? Bij Kluivert begrijp je het idee.

Kluivert doet denken aan de buitenspelers van vroeger. Hij is snel, hij passeert een man, of hij gaat diep, hij probeert de bal voor het doel bij een medespeler te krijgen.

In de herhaling zie je goed dat hij ook kunstjes kan, een goede schaar in huis heeft. Maar hij overdrijft niet. Hij lijkt te weten wat hij kan en wanneer het kan. Zoals hij hier in de krant nog vóór de wedstrijd tegen Feyenoord over Karsdorp zei: "Hij is ook maar een mens die je kunt passeren. Dingen kunnen lukken en dingen kunnen niet lukken. En als het niet lukt, ga ik snel achter hem aan."

Twee: Hij lijkt mentaal sterk. Sommigen zeggen: "Hij is net als zijn vader, alleen dan al rijk voor zijn debuut." Maar Patrick Kluivert was dan misschien minder rijk toen hij debuteerde, hij was ook onbezorgder.

Justins ouders zijn gescheiden en dat ging er niet altijd chic aan toe. Zijn stiefvader zit in de gevangenis. Zijn stiefmoeder had borstkanker. Beide ouders kregen nog een kind met een ander. Zijn vader is geliefd, maar wordt ook verguisd. En in aanloop naar de klassieker kwam zijn vader twee keer negatief in het nieuws.

Als je 17 jaar bent en je neemt dat niet mee het veld op, dan kunnen we het over 'de goede kop van Dolberg' hebben, maar dan heeft die Justin er ook eentje.

De weddenschappen over zijn carrièreverloop kunnen beginnen.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over