Han Lips

Kijk niet naar het WK darts, kijk naar Barney

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Barney, het Verdriet van een Wereldkampioen.

Han Lips
Barney, het Verdriet van een Wereldkampioen Beeld RTL 7
Barney, het Verdriet van een WereldkampioenBeeld RTL 7

Darter Raymond van Barneveld maakte kortgeleden bekend dat hij volgend jaar gaat stoppen. Wie zaterdag de documentaire Barney, het Verdriet van een Wereldkampioen zag, begrijpt zijn beslissing.

Tussen 1998 en 2007 werd hij vijf keer wereldkampioen, maar daarna zijn er weinig spraakmakende overwinningen bij gekomen. En toch dart hij nog steeds.

De titel van de docu zegt het eigenlijk al. Van Barneveld heeft moeite het allemaal nog op te brengen. Hij is klaar met het reizen, het trainen, en vooral met verliezen.

Een slechte verliezer noemt hij zichzelf. "Doodziek ben ik ervan. Iedere keer weer die pijn," zegt hij aangeslagen na een verloren wedstrijd. Zijn vrouw Sylvia noemt hem zelfs ontoerekeningsvatbaar als hij thuiskomt na een verlies. "Dan ben je liever niet thuis. Je bent altijd de klos."

Lips weet het nog, de glorieuze jaren van Van Barneveld: de zeldzame momenten dat hij wel naar darten keek. Dat die reus uit Den Haag zelfs toen zo onzeker was, wordt pijnlijk duidelijk door verhalen van zijn manager, die hem 'een groot kind' noemt omdat hij zich bij tegenslag zo'n mislukkeling voelt.

Van Barneveld vertelt over zijn sessies bij een sportpsycholoog, die het achteraf voor onmogelijk hield dat hij wereldkampioen was geworden, zo onzeker was hij.

Toch ging hij door. "Ik wil zo graag weer bekers winnen, dat is waar ik altijd goed in ben geweest. Ik wil spraakmakend zijn." Maar ook hij weet dat het na bijna 35 jaar klaar is. "Je ziet het verdriet in mijn lichaam. Diep in mijn hart weet ik dat er een zesde titel in zit, maar het gaat niet gebeuren."

Tip van Lips: kijk de komende dagen niet live naar het WK darts, waar Van Barneveld in de eerste ronde werd uitgeschakeld, maar kijk de docu Barney terug. Bull's eye.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over