Han Lips

Juf Ank is er dus ook in horrormodus

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Foute Vriendinnen.

Han Lips
Fouter Vriendinnen Beeld RTL5
Fouter VriendinnenBeeld RTL5

De essentie van therapie is dat je in volledige ­privacy je diepste angsten en wensen prijsgeeft aan een vertrouwenspersoon. Bekende Nederlanders hebben al nauwelijks privacy, dus als zij in BN'ers in Therapie (RTL5) ook nog eens hun diepste zielenroerselen op tv gooien, wijst dat op grenzeloos exhibitionisme.

Aldus psychiater Lips, die toch even keek en vooral hoorde hoe Patricia Paay en dochter Christina Curry ­elkaar niet lieten uitpraten. Therapeute Esther van Fenema, die dingen zei als 'jullie kracht is wel helder', oogde als een horrorversie van juf Ank.

Lips had iets hogere verwachtingen van een ander nieuw RTL5-programma: Foute Vriendinnen, de vrouwelijke versie van Foute Vrienden, naar een Belgisch format. Met de échte juffrouw Ank, alias Ilse Warringa, dus deze reeks grappen met een verborgen camera moet wel voor het succes van De Luizenmoeder zijn opgenomen.

De vier vriendinnen - behalve Warringa ook Jelka van Houten, ­Tina de Bruin en Anne-Marie Jung - moeten om de beurt aan nietsvermoedende voorbijgangers gênante vragen stellen die hen worden ingefluisterd door de drie anderen.

Donderdag moesten ze met een raar verhaal 06-nummers vragen aan mannen in een winkelcentrum of hun dochtertje met een al even vaag verhaal bij vreemden achter­laten. Dat ging al gepaard met veel hysterisch gelach.

Niet in huize Lips trouwens, waar men zich vooral afvroeg waarom Jelka 'Jeuk' van Houten door niemand werd herkend - zelfs niet in de Amsterdamse Hallen. Nou vooruit, om die scènes in de dierenwinkel moest Lips wel een beetje gniffelen. En oké, ook om de onbeschaamde masterclass van Jelka.

Als Foute Vriendinnen iets bewees, was het dat vrouwen net zo'n dirty mind hebben als mannen - maar dat wist Lips al.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over