Plus

Je moet in jezelf geloven om roem te dragen

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax. Vandaag: Janneke van der Horst over de dood van Cruijff.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Het is misschien ongebruikelijk om je eigen werkgever in je column te complimenteren maar wat een geweldig idee was het om mensen hun ervaringen met Cruijff te laten delen.

Cruijff in restaurants, vliegtuigen, op straat met een Paroolverkoper; zijn leven was een aaneenschakeling van ontmoetingen die door de anderen nooit werden vergeten.

Omdat ik de dingen graag op mezelf betrek, dacht ik steeds: mocht ik ooit een wereldster worden, dan ga ik me precies zo gedragen als Cruijff.

Toen ik een verhalenbundel had geschreven in 2008, vroegen mensen weleens na een voordracht of ik hun boek wilde signeren. Ik had dan iets moeten zeggen als: 'Natuurlijk. Wat leuk dat je dat vraagt.' Maar als je dat als totaal onbekende schrijfster zegt, klinkt het een stuk minder bijzonder dan wanneer je iemand bent met de statuur van Cruijff.

Meestal voelde ik me ongemakkelijk (wie wil er nou in godsnaam een handtekening van mij?) of dacht ik dat ik in de maling werd genomen en vrienden ergens verdekt stonden opgesteld om mij uit te lachen. Dat komt niet vriendelijk over. De argwanende, zoekende blik, kan op weinig sympathie rekenen.

Je moet in jezelf geloven om roem te dragen, hoe klein die roem ook is. Als je je al geneert bij het signeren van een enkel boek, ben je er niet voor gemaakt. Daarom gaan veel, ook de getalenteerde, schrijvers, acteurs, muzikanten en voetballers ten onder aan drank en drugs en verkeerde geliefden. Ze geloven niet in zichzelf.

Het maakt niet uit hoe goed je bent, daar heeft roem niet altijd mee te maken, als je maar denkt: ik verdien het.

Ik moest hier aan denken toen ik Pantelic zag in de Arena. Die heeft zich nog nooit gegeneerd als iemand met hem op de foto wilde. Dat zag je aan de manier waarop hij zwaaide. Hij gelooft in zichzelf. Het is te betreuren dat hij nooit een wereldster werd. Hij had het makkelijk kunnen dragen.

j.vanderhorst@parool.nl

Meer over