PlusColumn

Je kan niet blijven terugvallen op prijzen uit een ver verleden

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Soms wou ik dat ik voor een club was waar men streeft om ergens in het linkerrijtje te eindigen.

Het lijkt me prettig om te kunnen zeggen 'wat hadden we een goed seizoen' zonder dat je een prijs pakt. Dat je eens tegen een club in de competitie speelt als de underdog. Dat je met 4-1 verliest, maar dat de doelpuntenmaker toch appjes krijgt met: "Doelpuntje tegen Ajax, lekker!" Dat je vijfde wordt, maar de verrassing van het seizoen bent.

Dat je een vriend hebt die voor een andere club is maar dat het niks uitmaakt, want je bent geen concurrenten. Dat mensen op feestjes eigenlijk altijd beginnen te lachen als je over je club begint. En dat ze hun best doen om merkwaardige spelers uit het verleden van de club op te noemen.

Dat alleen al het uitspreken van sommige spelersnamen voor de toehoorders is als een goede mop. En dat ze dan aan jou vragen: "Leeft die nog?" Omdat het overlijden van een oud-speler van jouw club nooit het nieuws haalt.

Dit alles klinkt denigrerend. Alsof je een beetje voor de lol voor een minder grote club bent. Voor het plezier op een feestje. Maar zo zie ik het niet. Juist niet voor de lol. Daarvoor win je te weinig.

Je kan niet tot in den treure terugvallen op prijzen uit een ver verleden. En je voelt je niet verheven boven andere supporters omdat jouw club beter presteert, ondanks dat je daar geen enkele bijdrage aan hebt geleverd. En als het regent, regen je nat op de tribune.

Maar in ieder geval is het seizoen niet verpest op zondag 26 februari. Als de keeper van de club die moest winnen van de andere club om jouw club nog goede hoop te geven op het kampioenschap de bal over de eigen achterlijn trekt.

Net in een seizoen dat er na de winterstop in dat stadion gebruik wordt gemaakt van doellijntechnologie. Dat soort dingen maak je tenminste niet mee.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over