Lezersbrief

‘Jan Cremer was een stoere kerel, Ronald Giphart is een brave huisvader’

Ronald Giphart op de cover van het Boekenweekmagazine. Antireclame en een smet op het blazoen van Jan Cremer, vindt schrijver en filmmaker Maarten Spanjer.

Maarten Spanjer
Het boekenweekmagazine 2020. Beeld Boekenweek
Het boekenweekmagazine 2020.Beeld Boekenweek

Geschokt nam ik kennis van het omslag van het Boekenweek­magazine dat werd ontsierd door de beeltenis van Ronald Giphart op een motor.

Wat vermoedelijk is bedoeld als eerbetoon aan onze nationale rebel en jeugdheld Jan Cremer, moet een klap in het gezicht zijn van deze onverschrokken schilder/schrijver. Ik vind het zelfs een belediging.

Jan was een stoere kerel met vriendinnen als filmster Jayne Mansfield en zangeres Nico van de vermaarde rockgroep Velvet Underground.

Giphart is een brave huisvader en schrijver, die ooit enige furore maakte onder pubers met ranzige boekjes, waarbij de woorden kut, lul en neuken veelvuldig gebezigd werden, maar waarvan zelfs mijn grootvader uit pure verveling in slaap sukkelde.

Ronald ziet er dan ook op de foto uit als een beschaafde leernicht, die voor twaalven met zijn partner en een kopje thee zijn bed opzoekt. Aan zijn houding en zijn nieuwe motorschoenen te zien, heeft hij nooit eerder op een motor gezeten.

Je zou je haast gaan afvragen hoeveel geld hij voor deze antireclame betaald heeft. Enfin, voor mij is de boekenweek alweer grondig verpest.

Maarten Spanjer, Amsterdam

Meer over