Han Lips

Is met Morten de polderversie van House of Cards geboren?

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Morten.

Han Lips
Zelfs Frank Underwood verbleekte naast de meedogenloze Morten. Beeld screenshot
Zelfs Frank Underwood verbleekte naast de meedogenloze Morten.Beeld screenshot

Heeft Nederland sinds zondagavond een eigen Borgen? Of is met Morten de polderversie van House of Cards geboren?

In elk geval is de nieuwe politieke serie over de opkomende politicus Morten Mathijsen een stuk minder braaf en feitelijk dan De Fractie uit 2015. Die serie, door Femke Halsema van details uit Den Haag voorzien, leek de - ietwat saaie - werkelijkheid zo dicht te benaderen dat de kijker er niet verliefd op werd.

Morten is meer dan parlementaire fictie, het is een thriller van het zuiverste water. Een serie die in zijn eerste aflevering al zoveel suspense opriep, dat Lips op de bank al bij de openingsscène door z'n vingers naar het beeldscherm tuurde.

Hij was een aantal jaren terug heimelijk verliefd op Birgitte Nyborg, de eerste vrouwelijke Deense minister-president in Borgen. Van het politieke spel maakte de Deense omroep DR prachtig en nagelbijtend spannend én invoelbaar drama.

De door parlementair verslaggevers Dominique van der Heyde (NOS) en Annet de Jong (voormalig Telegraaf) ­gecreëerde Mathijsen (Peter Paul Muller) lijkt veel meer op Frank Underwood: charmant, volks en chic tegelijkertijd en vooral meedogenloos.

De scène waarin Mathijsens partijleider van de trap kukelt (duwde Mathijsen haar?) was duidelijk geïnspireerd op Underwoods stiekeme aanslag op zijn minister Cathy Durant.

Gewaagd om zo'n scène in de eerste aflevering op te nemen. In Underwood kon iedere kijker aanvankelijk nog wel een van zijn eigen zwaktes herkennen. Voor Mathijsen, die vermoedelijk ook iets met een moord op een seksfeest te maken heeft, is het meteen erg moeilijk om enige sympathie op te brengen. Lips twijfelt daarom of hij volgende week weer kijkt. Nu had hij eerst een borrel nodig om de koude rillingen weg te spoelen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over