Han Lips

In Wormerland hoopte het reizend circus op weer een verhitte inspraakavond

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: hoe Van Gewest tot Gewest veranderde in Van Gekwetst tot Gekwetst.

Han Lips
Er werd wel even geschreeuwd, maar dat was naar de NOS-verslaggever die live in de uitzending iets te luid verslag deed. Beeld NOS
Er werd wel even geschreeuwd, maar dat was naar de NOS-verslaggever die live in de uitzending iets te luid verslag deed.Beeld NOS

Oranje, Woerden, Steenbergen, Oost-Knollendam: het zijn dorpen waar het programma Van Gewest tot Gewest pleegde neer te strijken. Het team ging op pad met een mollenvanger, portretteerde de dirigent van een jubilerende fanfare of sprak met een landbouwtechnisch ingenieur over de ontdekking van een nieuw aardappelras.

In de provincie, daar was het heerlijk rustig.

Dat beeld is totaal veranderd sinds de eerste vluchtelingen ons land bereikten. De problemen rond de opvang resulteren sindsdien in beelden uit het land van geblokkeerde wegen, verontruste, schreeuwende bewoners, bleke bestuurders en uitgebrande auto's. De media doen uitgebreid verslag van het tumult, het schaderapport groeit elke dag.

Gisteren was het reizend circus neergestreken in Wormerland, in de verwachting, en misschien ook wel in de hoop, dat de twee in de hens gestoken auto's van de fractievoorzitter van GroenLinks de voorbode zouden zijn van weer een verhitte inspraakavond.

Dat viel mee, of tegen.

Er werd wel even geschreeuwd, maar dat was naar de NOS-verslaggever die live in de uitzending iets te luid verslag deed. Nieuwsuur had een straalverbinding met Wormerland georganiseerd, zodat de burgemeester na afloop van de bijeenkomst kon vertellen dat het eigenlijk best een goede avond was geweest. Gelukkig was bij Halbe Zijlstra een kogelbrief bezorgd. Was er toch nog een verse gedupeerde voor weer een nieuwe aflevering van Van Gekwetst tot Gekwetst.

Wilt u reageren? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over