PlusPunten en komma's

In, op of aan de straat

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

Is het ín de Westerstraat of óp de Westerstraat? Dat wilde een lezer deze week weten. Een goede vraag, en een die leeft, want de vraag of het ‘in’ of ‘aan’ of ‘op’ een bepaalde straat is, wordt vaker gesteld op onderstaand e-mailadres.

Het antwoord is verrassend eenvoudig, want er kan in dit opzicht een heleboel. Alles, eigenlijk.

Onze Taal, de bron waar we ons bij de krant op baseren bij dit soort kwesties, keurt ín de Westerstraat goed, net als óp de Westerstraat en áán de Westerstraat (of welke straat dan ook). Die lijn volgen wij dus. Met straten kun je veel kanten op.

Met lanen, grachten en pleinen is het iets anders. Daar kunnen ‘aan’ en eventueel ook ‘op’, maar ‘in’ kan niet. (Ook niet zo gek. ‘Ik woon in de gracht’, is raar).

Als Amsterdamse krant zijn we bij Het Parool tuk op het juist schrijven van Amsterdamse straatnamen. Straatweetje nummer een op deze redactie is dat de Singel niet dé Singel heet, maar hét Singel, hoewel het in spreektaal vaak over dé Singel gaat.

Ook geinig is dat bij De Pijp en De Baarsjes het woord ‘de’ met hoofdletter wordt geschreven, terwijl de Indische Buurt met een kleine d is en de Jordaan ook. Waarom? Bij De Baarsjes en De Pijp hoort het lidwoord ‘de’ bij de naam van de wijk. De wijk heet ‘De Pijp’, niet ‘Pijp’. Bij de Indische Buurt is dat anders. Die buurt heet officieel ‘Indische Buurt’, niet ‘de Indische Buurt’, vandaar de kleine ‘de’. Hetzelfde geldt voor de Jordaan.

Een laatste dan uit het Grote Paroolstraatnamenweetjesboek. Amsterdamse straatnamen die beginnen met het woord ‘De’ worden vaak fout geschreven. Denk aan de De Boelelaan of de De Clercqstraat. Wellicht niet zo gek. ‘Ik heb een afspraak aan de De Boelelaan’ is door die dubbele ‘de’ ook gewoon een heel irritante zin om uit te spreken.

Meer over