Han Lips

In het vijfluik over Lady Di staat die andere Di ook centraal

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: een vijfluik over het 'Diana-effect'.

Han Lips
Lady Di & Dionne Beeld NPO 2
Lady Di & DionneBeeld NPO 2

Lips herinnert het zich nog als de dag van gisteren: het journaal waarin bekend werd gemaakt dat Diana Spencer, Lady Di, was verongelukt. Het blijkt alweer twintig jaar geleden te zijn: reden voor de NTR om uit te pakken met een vijfluik over het 'Diana-effect.'

Dat gebeurt in Sophie in de Kreukels-stijl: journaal­lezeres Dionne Stax op zoektocht. Dat doet ze heus leuk en ook absoluut boeiend om weer te zien wat voor impact de verlegen Diana vanaf dag één in de omgeving van prins Charles maakte.

Toch werd niet helemaal duidelijk waarom presenta­trice Stax zo'n prominente rol heeft in het document Lady Di & Dionne, dat vrij chaotisch gemonteerd is.

In rap tempo wisselden een voormalige butler, een correspondente in Londen, een loopje van Stax, een biograaf, een shot van Stax achter het stuur en paparazzo Edwin Smulders elkaar af. Wacht, wat?

Ja, Stax had Smulders - die de afgelopen maanden zo nodig de nacht voor haar deur doorbracht om een kiekje te schieten - bereid gevonden wat te vertellen over de continue druk van fotografen op Lady Di.

Zeker, Smulders weet hoe de paparazzi werken, maar pikanter werd het toen Stax het gesprek naar zichzelf toetrok.

Stax: "Je zit erg in iemands privéterrein te peuteren."

Smulders: "Dat is mijn vak. Daar heb ik geen problemen mee."

Stax: "En als ik aangeef dat ik het liever niet wil? Dat ik mijn werk wil doen en privé verder privé wil houden? Ben je daar gevoelig voor?"

Smulders: "Daar kan ik wel gevoelig voor zijn, maar uiteindelijk bepalen de hoofdredacties."

Aan het einde van hun gesprek groette Smulders nog: "Hopelijk tot snel."

Toch opmerkelijk, in een document over Lady Diana.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over