Han Lips

In de polderversie van de Amerikaanse rampenfilm vallen 2 fietsen om

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: rampenfilm in de polder Als de Dijken Breken.

Han Lips
Als De Dijken Breken Beeld NPO1
Als De Dijken BrekenBeeld NPO1

Een gestaag neerkletterende regen was de voorbode van het grote onheil in Als de Dijken Breken, een ambitieuze poging van de Evangelische
Omroep en de Belgische VRT om de Amerikaanse rampenfilm naar de polder te brengen.

De serie laat zien wat er gebeurt als een storm zich met ongekende kracht op onze kustverdediging stort, en triomfeert.

Net als in de Amerikaanse voorbeelden volgen we een aantal personen op de dag van de ramp. Een echtpaar dat in scheiding ligt, een moeder met een man in de gevangenis, een beroemde violist die net weduwnaar is geworden.

Met elkaar gemeen hebben ze dat ze geregeld verbaasd en bezorgd naar boven kijken, en het hoofd schudden over dat aanhoudende rotweer.

Gijs Scholten van Aschat speelt premier Hans Kreuger die, moeten we helaas vaststellen, de kracht van zijn Amerikaanse collega's in rampenfilms mist.

Kreuger kijkt voornamelijk peinzend voor zich uit, en toonde alleen iets van daadkracht toen hij na alweer een crisisvergadering zijn tanden in een broodje kroket zette.

Wel gaf Kreuger zijn vrouw het advies diens vader op te halen uit zorgcentrum De Bongerd in Waddinxveen en de oude baas in veiligheid te brengen. Een vermoedelijk onderbetaalde verpleegkundige plaatste een foto op de sociale media, met als gevolg dat een kwartier later alle wegen in de Randstad verstopt zaten met auto's vol koffers en kinderen.

Zulke ongeloofwaardige elementen horen bij het genre en kunnen geen kwaad zolang de dreiging maar groot genoeg is. Daar ontbreekt het een beetje aan.

Ja, we zagen twee fietsen omvallen. En bij de EO zit je dan stiekem ook nog te wachten op een Jack Wouterse met baard die op de dijk gaat staan om met geheven hand de woeste zee tot rust te brengen, maar ook dat gebeurde niet.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over