Maarten Moll. Beeld Sjoukje Bierma
Maarten Moll.Beeld Sjoukje Bierma

In Berlijn drinken ze bier uit een halveliterfles

PlusMaarten Moll

Maarten Moll

Op station Alexanderplatz, wachtend op de metro richting Hermannstrasse, zag ik binnen een paar minuten vier mensen met een halveliterfles bier over het perron lopen.

Het was nog geen negen uur in de ochtend.

Het waren allemaal mannen. Waar je in Amsterdam mensen, eigenlijk ook altijd mannen, overdag en in het publieke domein bier ziet drinken, doen ze dat uit blik. De goedkope halveliterblikken uit de supermarkt. In Berlijn dus uit de fles.

Mooi onderwerp voor een sociologisch onderzoek. Want ook voor het Hauptbahnhof werd gedronken uit flessen. Terwijl in het station in een vestiging van Rewe rekken voor halveliterblikken bier staan opgesteld. Voor de stiekeme drinkers, zal wel. Heb je meer status als je met een fles rondloopt?

En in de metro zag ik een man op blote voeten slokken uit een fles wijn nemen. Na elke slok keek hij uitdagend in het rond, maar de Berlijners deden net of hun neus bloedde. Ik heb het nog nooit in de Amsterdamse metro gezien, een wijndrinker.

Ik stapte uit op station Boddinstrasse, en stopte met mijmeren over bier en wijn. Ik was in Berlijn om een schrijver te interviewen, en de schrijver die ik ging interviewen heet Chris Kraus.

Toen ik vertelde dat ik Chris Kraus ging interviewen, kreeg ik rare reacties.

“Jij bent toch helemaal niet geïnteresseerd in feminisme?”

“Wil ze wel geïnterviewd worden door een man?”

“Heeft ze een nieuw boek?”

“Wil je een boek van haar meenemen om te laten signeren? Voor mijn zus. Betty. ‘I love Betty’ moet erin komen te staan.”

Maar de Chris Kraus die ik ging spreken is niet de Chris Kraus die die personen dachten dat ze is bij het horen van de naam. Mijn Chris Kraus is niet de schrijver van het boek I love Dick, een boek dat wordt omschreven als ‘lijfboek voor jonge feministen’.

Mijn Chris Kraus is een man. Een Duitse man uit 1963 uit Berlijn. Die de roman De fabriek van klootzakken schreef.

“Huh, nog een Chris Kraus?”

“Over de oorlog en geheim agenten? Saaaaaaai.”

Schitterende roman, De fabriek van klootzakken.

Leuke kerel ook, Chris Kraus. Hij is ook filmregisseur (er zijn plannen om van de filmisch geschreven roman een televisieserie te maken). Hij vertelde me zijn krankzinnige familiegeschiedenis, over zijn Baltische opa die bij de SS had gezeten, en ook nog eens geheim agent voor de Russen was geweest. Maar die dat deel van zijn leven tot zijn dood geheim had weten te houden voor zijn nazaten.

Een verhaal dat hij wel op móest schrijven, al verzon hij er ook een heleboel bij. Het is tenslotte een roman.

Na het interview, in de metro terug naar het hotel, dacht ik aan mijn opa’s, volwassen kerels in de oorlog. Wat zouden die verzwegen kunnen hebben?

Er rolde een lege bierfles door het rijtuig, een van Berliner Kindl. Niemand pakte de fles op.

Maarten Moll schrijft over dagelijkse beslommeringen in de stad. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? m.moll@parool.nl

Meer over