PlusColumn

Ik zit nog liever met een blikje pils in de Piet Heintunnel

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Jaren geleden schafte Ajax voor de topper tegen PSV vier lange blaasslurven aan in de vorm van juichende Ajax mannetjes. In de vier hoeken van het speelveld werden blaasmachines opgesteld, de slappe slurfmannetjes aan de blaasmonden bevestigd.

Bij een Ajaxdoelpunt zouden de blazers de juichslurfmannetjes doen opveren.

Helaas stond er een tussenstand van 0-3 op het scorebord en was de stemming tot ver onder het nulpunt gedaald, toen Ajax eindelijk een in ­zielensmart gemarineerd tegendoelpuntje produceerde.

Iemand herinnerde zich de instructie, drukte op de knop en daar waren ze, de parmantig juichende slurfmannetjes. Een nieuw symbool voor het kolossale onbegrip tussen club en supporters was ge­boren.

Achteraf kun je erom lachen; destijds overheerste de behoefte om de plichts­bewuste knopdrukker met ­behulp van de blaasmachines de dampkring uit te schieten.

Zulks is vooral een kwestie van timing. De juichslurf­mannetjes van 2018 kwamen na de seizoenverwoestende debacles tegen ADO en Vitesse tot ons in de gedaante van The Tunnel Club: een poenige vreet- en zuiplounge in de ­spelerstunnel van het stadion, door supporters uiteraard meteen The Tunnelvisie Club gedoopt.

Het idee: de jeugdpuistjes op de snoetjes van de gereedstaande Ajacieden tellen vanachter geblindeerd glas, met een flûte champagne in je tengels en een mondvol gezouten cashewnoten. Een clubprominent verzorgt een begeleidend stukje hospitality.

Ik ga geloof ik nog liever met een blikje pils in de Piet Heintunnel zitten, maar laat ik opbouwend zijn: ik zie er wel iets in.

Deze week werd Danny Blind voorgedragen als commissaris. Hij moet de directeuren gaan controleren met wie hij in 2012 frontaal in botsing kwam.

Ik pleit derhalve voor verplaatsing van The Tunnel Club van de spelerstunnel naar de directievergaderzaal, want vooral daar gaat het nog leuk worden. Wandje van geblindeerd glas, natje, droogje en gluren maar.

Mocht dit gerealiseerd worden, ontvang ik graag informatie over de ­tarieven.

m.pot@parool.nl

Meer over