null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

Ik kijk niets live uit zelfbescherming

PlusErik Jan Harmens

Erik Jan Harmens

Elk weekend wordt er gevoetbald op de Nederlandse velden. Ik kijk niets live en dat is uit zelfbescherming, want ik zou nergens meer aan toekomen.

Als ik een abonnement zou hebben zou ik alle wedstrijden kijken, óók PEC Zwolle-VVV, maar ik zie dus alleen de samenvattingen, elke zaterdagavond om 22.30 uur en elke zondagavond om 19.00 uur. Kan ik deze niet zien, vanwege verplichtingen elders, dan word ik onrustig.

Overigens niet zo onrustig als Raymond Babbit in de film Rain Man (1988), die op reis met zijn broer Charlie zijn favoriete tv-programma The People’s Court dreigt te missen. Het hardop monotoon aftellen (“Thirteen minutes to Judge Wapner and The People’s Court…”) maakt zijn broer hoorndol. De echte ster in Rain Man is niet Dustin Hoffman, die alle boxen aantikt bij het uitbeelden van de cliché-autist, maar Tom Cruise, die de frustratie toont van wie in het gezelschap verkeert van iemand voor wie elke verandering van routine een geseling is.

Mij hoor je niet ‘Nog vijf minuten voor Studio Sport begint’ murmelen als ik op zaterdag- of zondagavond niet op tijd thuis ben, maar jammer vind ik het wel. Ik kan terugkijken via NPO Start, maar dan ontbreekt de magie van het uitzendtijdstip. Het is alsof je elkaar om half een ’s nachts gelukkig nieuwjaar wenst, in plaats van om middernacht.

Behalve naar de samenvattingen, kijk ik graag naar de gesprekken met coaches en spelers na afloop van de wedstrijd. Ook leuk is Studio Voetbal, laat op de zondagavond, waarin onder anderen Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen de wedstrijden die ik dus al in samenvatting heb gezien nog eens analyseren. Ze zijn het altijd met elkaar eens. Als Van Hooijdonk antwoordt op een vraag, begint Vermeulen zijn zin met: “Precies wat Pierre zegt…” waarna hij wat Van Hooijdonk heeft betoogd met andere woorden gaat herhalen.

Op maandag luister ik dan ook nog naar de NOS Voetbalpodcast, waarin drie voetbalcommentatoren onder leiding van opnieuw Arno Vermeulen nóg een keer (!) de reeds uitgezonden én geanalyseerde samenvattingen van de eredivisiewedstrijden beschouwen. Ook hier zijn er die rust en kalmte waar ik in het dagelijks leven zo naar snak. Arno Vermeulen vraagt iets aan Jeroen Stekelenburg, die geeft antwoord, waarna Jeroen Elshoff reageert: “Helemaal mee eens.” Vervolgens zegt Jeroen Grueter: “Niets meer aan toe te voegen.” Dat is het enige spannende aan de NOS Voetbalpodcast: je hoort drie stemmen van drie mannen en die heten allemaal Jeroen.

Heb ik dit allemaal verstouwd, dan gaat op maandagavond ook nog Branie – de podcast van Het Parool – live en dan zwijg ik nog over de podcasts van het AD, De Telegraaf en Voetbal International. Heb ik qua prikkels een slechte week, dan luister ik ze allemaal.

Meer over