PlusColumn

Ik kan niet wachten op een live dikkedarmendoscopie

Marcel Levi
Marcel Levi. Beeld Wolff
Marcel Levi.Beeld Wolff

Toen Erich Voigt, een kno-arts uit New York, keek naar een aflevering van een Amerikaanse versie van Eigen huis en tuin, zag hij een opvallende bobbel in de hals van een van de deelnemers. Om de vrouw te attenderen op iets wat mogelijkerwijze een kwaadaardige aandoening was, plaatste hij een bericht op Facebook.

Via via bereikte zijn bericht de vrouw, die inderdaad schildklierkanker bleek te hebben en tijdig behandeld kon worden. Het is natuurlijk een tikje bizar (en waarschijnlijk medisch-ethisch niet echt fraai) om deze waarneming op een publiek sociaal medium te plaatsen, maar de vrouw was hem heel dankbaar en Facebookarts en patiënt vielen elkaar snikkend in de armen bij weer een andere Amerikaanse tv-show.

Het voorval trok enorme belangstelling bij het publiek en is opnieuw een interessant voorbeeld dat mensen zich wat betreft hun gezondheid vooral zorgen maken om de eigen privacy, maar soms weinig respect kunnen opbrengen voor die van een ander.

Soms zijn bekende persoonlijkheden zelf opvallend openhartig over hun medische problemen. Zo vond Wimbledonwinnaar Andy Murray het afgelopen maand nodig om de dag na zijn heupoperatie de pulp press aan zijn bed uit te nodigen om hem en de röntgenfoto van zijn nieuwe heup te fotograferen.

Overigens niet echt slim: uit de röntgenopname bleek dat hij een tamelijk obsolete heupvervanging had ondergaan en verder waren er talloze slordigheden te zien wat betreft de infusen in zijn arm en andere zaken rond het bed (uiteraard allemaal ook breed uitgemeten in de meedogenloze Britse pers).

Soms komen beroemde sterren met hun medische probleem in het nieuws omdat ze aandacht willen vragen voor hun ziekte of geld willen inzamelen. Het beste voorbeeld is wellicht de Michael J. Fox Foundation die al meer dan een half miljard dollar heeft verzameld voor de bestrijding van de ziekte van Parkinson. Daar is natuurlijk niets verkeerd aan.

Soms hebben deze uitingen zelfs enorme (wellicht onbedoelde) bijeffecten. De recente openbaarmaking van komiek Stephen Fry dat hij geopereerd was aan prostaatcarcinoom, ontdekt via een bloedtest, leidde tot een extreme piek aan mannen die ook een dergelijke test wilden ondergaan en bij wie vervolgens ook prostaatkanker werd vastgesteld.

In Australië wilden tienduizenden vrouwen een borstfoto nadat Kylie Minogue haar borstkanker met de wereld deelde. En de longembolie van Serena Williams leidde wereldwijd tot een golf aan jonge vrouwen die plotseling pijn en kortademigheid meenden te hebben.

Doordat de gezondheid van beroemdheden zoveel aandacht lijkt te trekken, kunnen we ze misschien inzetten om preventie- en screeningsprogramma's effectiever te maken. Ik kan niet wachten tot we deelgenoot worden van een uitstrijkje of live uitgezonden dikkedarmendoscopie bij een BN'er (u kunt vast zelf wel verzinnen wie hiervoor het meeste in aanmerking komt) om vroege detectie van baarmoederhalskanker of darmkanker te promoten.

Marcel Levi is ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

m.levi@parool.nl

Meer over