Plus

Ik kan me geen leven zonder Jan Slagter meer voorstellen

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Laatst zag ik Jan Slagter in een talkshow praten over een verpleeghuis dat hij heeft opgericht. Hij was weer helemaal in zijn element: met dat Jan Slagterlachje precies dát zeggen wat je wil horen, het gezonde volksgevoel verwoorden, maar dan niet op een onaangename manier.

Wat is het toch raar, bedacht ik toen, dat er een tijd is geweest dat wij, het grote publiek, Jan Slagter niet kenden. Ik kan me inmiddels geen leven zonder Jan Slagter meer voorstellen, terwijl hij zich toch pas op vrij hoge leeftijd aan ons is verschenen.

Ooit, toen Jan Slagter met zijn Omroep Max het publieke bestel inkwam, beschouwde ik hem nog als een LPF-achtige gelukszoeker.

Een ondernemer met een Haagse tongval en een mega­lomaan idee, dat type. Catherine Keyl was zijn troef, zijn nieuwe omroep was lachwekkend.

Hoe kortzichtig ben ik eigenlijk? Over hoe weinig mensenkennis beschik ik?

We zijn nu twaalf jaar verder en Omroep Max is verreweg de leukste omroep die er is.

Bij Omroep Max lijkt het maken van televisie en radio een heel simpele bezigheid, maar niemand doet het zo goed, dus het is blijkbaar best moeilijk.

Momenteel leef ik voor Bed & Breakfast. Als ik zelf omroep­directeur was geweest had ik dat nóóit aangekocht. Drie stellen die elk een B&B runnen gaan bij elkaar logeren en geven kritiek en complimentjes.

Zes keer per aflevering zie je een onooglijk Nederlands stel een kamertje betreden, op een bed ploffen en zeggen dat de matrassen hard zijn.

Er is ook tijd voor eindeloos geklaag over dat er geen plankje boven de wastafel zit. Verder worden er uitjes ondernomen als glasblazen of ponyrijden.

Is dat saai? Nee! Het is verrukkelijke tv waarin de menselijke ziel genadeloos wordt blootgelegd. Zoals dat zo vaak gebeurt in Omroep Maxprogramma's. Omdat Jan Slagter daar blijkbaar een feilloos oog voor heeft.

Gisteren stond er een interview met Peter de Bie in de Volkskrant. Dankzij wanbeleid van AvroTros zouden hij en Mieke van der Weij van de Nieuwsshow op Radio 1 - een gouden presentatiekoppel - uit elkaar gedreven worden. ­Omroep Max greep in: de boedel is overgenomen en de Nieuwsshow wordt in ere hersteld. Tot woede van AvroTros, maar tot vreugde van de luisteraar.

Op een of andere manier weet Jan Slagter overeind te blijven in die grauwe steenkolos op het Mediapark en aldaar precies het goede te doen.

Laten we eerlijk zijn, Jan Slagter is een genie.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over Amsterdam.

Meer over