PlusColumn

Ik heb te doen met de Spartakleuters

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

In mijn kennissenkring zitten een stuk of zes mensen die supporter zijn van Sparta. Hoe dat ooit zo is gekomen, weet ik niet van allemaal.

Ik vraag er ook niet naar, want hoe of waarom iemand supporter van een bepaalde club is geworden, is meestal een vrij oninteressant verhaal. Vergelijkbaar met het verhaal achter een tatoeage of een verslag van een droom.

Van een van de Spartafans weet ik wel dat zijn vader daar ooit speelde. Dat vind ik een geldige reden. Dat je aanhanger van de club bent geworden waar je vader speelde in jouw 'vormende' jaren.

Er zijn mensen die het zwaar vinden dat kinderen op hun zeventiende of achttiende een studie moeten kiezen. Die lopen voorbij aan al die kleuters die fan van een voetbalclub moeten worden waar ze vervolgens de rest van hun leven aan vastzitten. Want van club wissel je niet even zoals van een studie of een hypotheekvorm. Als je ooit wisselt, word je nooit meer serieus genomen. In niks.

Gelukkig wordt clubliefde meestal opgedrongen door een ouder. Dat voorkomt veel hartaanvallen onder kleuters.

Opvallend aan Spartafans en in het bijzonder de Rotterdamse (de Spartafans die ik ken zijn allemaal Rotterdammer) is dat ze je in een eerste gesprek meteen laten weten dat ze voor Sparta zijn. Zonder dat het gesprek over voetbal gaat, zoals een vrouw die versierd denkt te worden opeens in een bijzin volstrekt uit het niets haar echtgenoot noemt.

Zo willen de Spartafans laten weten dat ze dus Rotterdammers zijn maar wel 'the special ones'. Ze praten met zo veel dedain over Feyenoord, dat 'kakkerlak' er een koosnaampje bij lijkt.

Als je hierna met enig enthousiasme vraagt: "O, dus als Feyenoord tegen Ajax speelt, ben je voor Ajax?" schudden ze nee, dat dus niet. "Dan ben ik natuurlijk voor Feyenoord," zeggen ze dan.

Sparta is een prachtige maar ambivalente club. Ik heb te doen met de Spartakleuters.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over