Han Lips

Ik Ben Nederlander had ook Ik Ben Kindsoldaat kunnen heten

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Ik Ben Nederlander.

Han Lips
Ik Ben Nederlander Beeld NPO 3
Ik Ben NederlanderBeeld NPO 3

Onze politieke leiders lopen op dit moment zodanig over van vaderlandsliefde, dat het misschien geen slecht idee is een van de aanstaande lijsttrekkersdebatten te vervangen door het naspelen van de slag om Bathmen, zodat de lijsttrekkers, uitgerust met kolbak en musket, kunnen laten zien wat zij strijdend en strategisch opererend in het veld waard zijn, mocht de nood weer aan de man komen.

De publieke omroep wordt intussen knap zenuwachtig van al dat Haagse patriottisme, en zoekt als nationale zender naar mogelijkheden om de roep om identiteit een plekje te geven in de programmering.

Ik Ben Nederlander heet het nieuwe kinderprogramma dat acteur Jack Wouterse voor de NTR maakt, en dat klinkt op het eerste gehoor als een trots manifest, een podium waarin de allerkleinsten trouw beloven aan de vlag.

Zo heet wordt de soep niet gegeten. Wouterse reist als een grote, vriendelijke reus door het land en spreekt met kinderen over allerhande onderwerpen.

Zondag interviewde hij onder meer de strengchristelijke Kars uit Houten over de schepping van de wereld en at hij met Mirte uit Ermelo de lekkerste spaghetti van Nederland, gemaakt door de hele lieve oma van Mirte.

De kern van de uitzending was een bezoek aan de Marok­kaanse Intassar die samen met haar moeder in Leerdam wordt. Nu was het de moeder die het woord voerde en vertelde over de impact van het minder, minder, minder op haar dochter. "Mogen wij hier niet meer wonen?" had Intassar thuis gevraagd.

Vanzelfsprekend is Intassar Nederlander, maar de politieke boodschap maakte van haar, Kars en Mirte kindsoldaten voor een betere wereld.

Kunnen volwassenen met een mening hun boontjes misschien zelf doppen?

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over