PlusColumn

Iedereen met een andere burgemeester jaloers maken

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Jaloers kan ik zijn op andere landen en steden.

Op hun wijnen, hun pleinen, hun ­klimaat, hun bergen, hun stranden, hun taal, hun literatuurkennis, hun dansen, hun brood, hun kaas, hun boeken, hun niet aanstellerige of lachwekkende emoties, hun mannen, hun vrouwen, hun volksliederen, hun buitenleven, hun acteurs, hun supermarkten en zelfs op de outfits van de politie.

Maar ik ben op geen stad of dorp ter wereld de laatste jaren ook maar een seconde jaloers geweest om hun burgemeester.

Een cameraman van AT5 volgde eind 2010 de zedenzaak. Elke keer als hij het tegen mij over Robert M. had, spuugde hij die naam uit. In al het walgelijks was er ook iets positiefs. "De burgemeester is zo goed, hoe hij hiermee omgaat, is indrukwekkend." Volgens mij begon toen zijn populariteit.

Mensen die hem hoorden spreken, mensen die met hem spraken, mensen die hem zagen lopen in de stad, alsof hij nooit haast heeft, terwijl hij ­altijd op tijd komt, ze zeiden allemaal: wauw.

Ik herinner me de huldiging op het Museumplein. En hoe de sfeer steeds grimmiger en grimmiger werd. Van der Laan die zich hard had gemaakt voor die locatie, omdat je wil dat dat kan, als burgemeester. In jouw stad.

Ik zie nog voor me hoe hij na afloop zijn dochter, die al net iets te groot was om rondgedragen te worden, dicht tegen zich aan in zijn armen hield.

Het had alleen maar een feest moeten zijn. Zijn dochter mocht mee naar dat feest. Hij noemde het later een harde les.

Toch was dat beeld mooi. Ze was volledig veilig daar. Dat meisje in dat zomerjurkje. De burgemeester in het zwart. Zijn armen om haar heen. Met op de achtergrond EHBO'ers aan het werk, gewonde supporters die verbonden werden. Zo'n foto die de wereld over had moeten gaan. Om iedereen met een andere burgemeester jaloers te maken.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over