Opinie

‘Hugo de Jonge laat deze stad struikelen door gebrekkige testcapaciteit’

Amsterdamse GGD’s willen wel testen, maar krijgen van het ministerie niet voldoende steun. D66’ers Reinier van Dantzig en Rob Hofland vinden het handelen van ‘coronaminister’ Hugo de Jonge ondermaats.

Reinier van Dantzig en Rob Hofland
De teststraat op Schiphol. Testen in Amsterdam moet sneller kunnen, vinden de auteurs.   Beeld Foto Robin Utrecht/Getty
De teststraat op Schiphol. Testen in Amsterdam moet sneller kunnen, vinden de auteurs.Beeld Foto Robin Utrecht/Getty

Met het najaar voor de deur worden we overvallen door een rem op de coronatesten. Het ministerie van Volksgezondheid van Hugo de Jonge heeft de GGD’s gevraagd de coronatestcapaciteit de komende tijd niet uit te breiden. Dat is een gigantische domper voor Amsterdam.

Nu duidelijk wordt dat het virus in onze stad het moeilijkst is te bestrijden, is onze testcapaciteit belangrijker dan ooit. Testen moet sneller kunnen, om Amsterdam de mogelijkheid te geven zich te wapenen tegen de tweede golf en zo de financiële en maatschappelijke rampspoed van een tweede lockdown te voorkomen.

Testen, testen, testen

In Amsterdam lopen de besmettingen het meest op. Logisch, want hier wonen de meeste mensen op relatief de minste vierkante meters. Op Plein ’40-’45 is het nu eenmaal drukker dan pak ’m beet voor de deur van het café in Schin op Geul. Ook zijn de economische gevolgen van corona voor Amsterdam het grootst.

Juist hier geldt dus dat we maar op één manier door kunnen leven zonder een tweede golf uit te lokken: testen, testen, testen. Wie nu klachten heeft, kan zich melden voor een test. Dat kan soms dezelfde dag nog. Maar we horen nog regelmatig dat mensen zich pas na één of twee dagen kunnen melden. De uitslag komt vervolgens uiterlijk 48 uur na het testen. Ook die limiet wordt vaak, maar niet altíjd gehaald.

Als we in het najaar corona eronder willen houden zonder de stad op slot te zetten, moet het testen sneller. Testen is immers de beste verdedigingslinie tegen verspreiding. Als mensen een paar dagen kwijt zijn aan een test zal de bereidheid om er een te ondergaan bij milde klachten afnemen. Dat risico kunnen we niet nemen, zeker niet de komende maanden.

De Amsterdamse GGD heeft laten zien te kunnen leveren wat ministers op een persconferentie voorstellen. Maar daarbij is de GGD afhankelijk van genoeg spullen en menskracht om het werk goed en snel te doen. We zitten in een wereldwijde gezondheidscrisis waarbij het kabinet bepaalt hoeveel testmateriaal beschikbaar is. Materialen en mensen zijn immers schaars, dus je wil daar geen onderlinge concurrentie over tussen verschillende GGD’s in het land.

Cruciale fout

Wat steekt is dat in Amsterdam nu een extra inzet nodig is om een lockdown te voorkomen, maar dat Hugo de Jonge GGD’s verbiedt de capaciteit te vergroten. We willen hier harder lopen, maar in plaats daarvan laat De Jonge ons struikelen door te blokkeren het testen te versnellen naar 24 uur. Terwijl dit geregeld moest worden tijdens de cruciale fase om het land voor te bereiden op een tweede golf, was De Jonge bezig met een lijsttrekkersstrijd, om daarna aan zijn stutten te trekken voor vakantie.

Dit is een cruciale en pijnlijke fout, maar in plaats van deze te herstellen ondermijnt de ‘coronaminister’ het draagvlak voor mond­kapjes, die zo hard nodig zijn om op drukke plekken het besmettingsrisico te verminderen en sluiting van ondernemingen op deze plekken te voorkomen. Ook zet de coronaminister de bijl in het draagvlak voor de basisregels door maar aan te modderen met een coronawet, inkomende reizigers maar tot zes uur ’s avonds te testen op Schiphol en door spierballentaal te uiten over verplichte quarantaine die meteen werd afgeschoten in de Tweede Kamer.

Beste Hugo, het gaat nu om de knikkers. Zorg voor het materiaal en de mensen die nodig zijn om corona in te dammen en blijf weg van proefballonnetjes of spierballentaal. Zorg voor voldoende testmateriaal. Geef ons de kans extra veel testen te doen in ons eigen laboratorium, waarin we snel kunnen werken. Geef ons de opdracht de capaciteit nu al uit te breiden. Geef ons de middelen om het tempo van testen zo op te schroeven dat iedereen zijn uitslag binnen 24 uur krijgt. Staar u niet blind op die app, concentreer u liever op de laboratoria.

Als u net zoveel zou regelen als dat u belooft, krijgen we samen corona onder controle.

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter D66  in gemeenteraad  Amsterdam. Beeld Van Nerum Tammy
Reinier van Dantzig, fractievoorzitter D66 in gemeenteraad Amsterdam.Beeld Van Nerum Tammy
Rob Hofland, Duoraadslid zorg  D66 Amsterdam. Beeld
Rob Hofland, Duoraadslid zorg D66 Amsterdam.
Meer over