Column

Hopen op een misbaksel

Gijs Groenteman
Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Heel Holland Bakt was altijd het ideale programma om mij depressieluw van de ­zomer via de herfst naar de winter te begeleiden. Dit jaar begon het programma pas in de herfst.

Het leek mij nog altijd zeer geschikt om me lekker op te beuren in de barre wintermaanden, maar ik heb nogal wat problemen met dit seizoen. Dat komt door Maroeskagate.

Voor het eerst werd dit seizoen de aanmelding voor Heel Holland Bakt uitgezonden.

Een onmetelijk lange rij bakkers met instortende taarten stond voor een aantal tentjes waar hun baksels gekeurd zouden worden. Uit die rij werden de uiteindelijke kandidaten gekozen, die gezamenlijk uiteraard precies de goede mix van jong/oud, man/ vrouw, met een kleurtje/zonder kleurtje, horend/doof vormden.

Een van de kandidaten die door mocht, was Maroeska Metz, een knappe, wat bekakte Amsterdamse designer met een wijd uitstaand grijs kapsel.

'Ken ik haar niet ergens van?', zei mijn vrouw meteen.

Ja. En Twitter bleek haar ook te kennen. Woedend was men.

Maroeska Metz bleek namelijk niet alleen designer (en een tamelijk succesvolle designer ook nog eens), maar ook kok.

Ze doet caterings en ze heeft een prestigieus kookboek geschreven met de hippe titel 'Hoe dan?!'

Aan alles wat ze maakt in HHB zie je: zij is next level. Maroeska is meer niveau chef Robèrt dan niveau kandidaat.

Natuurlijk heeft Omroep Max al gereageerd op de ophef rond Maroeska: 'De redactie van Heel Holland Bakt beoordeelt elk jaar zorgvuldig of kandidaten amateurbakker zijn. (...) En omdat Maroeska ontwerpster van beroep is, is ook zij bestempeld als amateurbakker.'

Jan Slagter vindt bovendien dat er een nauwkeurig onderscheid gemaakt moet worden tussen koken en bakken. 'Het boek van Maroeska is een kookboek, en geen bakboek.'

Maar onze eigen Janny, die toch jurylid is van deze bakwedstrijd, schreef boeken als Ik haat koken, MasterChef - het kookboek, Koken met Janny, en onlangs nog Pasta di Janny.

Kookboeken, Jan!

De vraag is nu: wanneer ben je bakker en wanneer ben je kok? Wanneer ben je amateur en wanneer ben je professioneel? Kwesties waar filosofen nog honderden jaren over kunnen doorpraten, maar vooralsnog zegt alles in mij dat Maroeska professional is en dat zij bovendien verdomd goed bakt.

Dat het oneerlijk is tegenover de andere kandidaten kan mij persoonlijk niet zo veel schelen, maar voor mijn kijkplezier is het niet goed.

Het is zo pijnlijk om te zien dat de redactie van Heel Holland Bakt een fout heeft gemaakt waar nu niks meer aan te doen is, waar we nog een heel seizoen getuige van moeten zijn.

De trein rijdt en is niet meer te stoppen.

We zullen de afleveringen uit moeten zitten in de vurige hoop dat Maroeska Metz niet wint. Want dan is de boot helemaal aan.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over