Lezersbrief

Hopelijk gaat het met Trump zoals met Hynkel: uiteindelijk wordt hij weer mens

'Hoe enger en griezeliger de berichten, hoe groter de lustbeleving' schrijft Jan Vanneste als reactie op de column van Gijs Groenteman afgelopen zaterdag.

Het Parool
Zaterdag bekende columnist Gijs Groenteman opgewonden te raken van al het nieuws over Donald Trump Beeld anp
Zaterdag bekende columnist Gijs Groenteman opgewonden te raken van al het nieuws over Donald TrumpBeeld anp

In zijn column in Het Parool van zaterdag bekent Gijs Groenteman opgewonden te raken van al het nieuws over Donald Trump. Hij is verslaafd, volgt dus niet alleen het nieuws in de pers maar ook de twitterberichtjes op de voet.

Hoe enger en griezeliger de berichten, hoe groter de lustbeleving. Deze verslaving aan trumpiana heeft zich wereldwijd verspreid, vermoedelijk ook bij politici.

De film The Great Dictator - met Charlie Chaplin in de rol van dictator Adenoid Hynkel - laat zien dat fascinatie voor wangedrag van psychopathische wereldleiders kan leiden tot vertroebeling van politieke breinen.

De film is een meesterlijke parodie op Hitler en het nazisme en werd in 1940 in de Amerika uitgebracht.

Ondanks het feit dat Hitler in Europa toen al dood en verderf had gezaaid, kreeg de film ernstige kritiek van de toenmalige regering van de VS: de film is een aanval op een staatshoofd van een (toen nog) bevriende natie.

Een voorbeeld van onthutsend politiek opportunisme, waarbij fascinatie en angst voor een agressieve populistische psychopaat kunnen leiden tot ontregeling van het ethisch denkvermogen. Hopelijk gaat het met Trump zoals met Hynkel: uiteindelijk wordt hij weer mens.

Jan Vanneste, Amsterdam

Meer over