Jaap de Groot Beeld Artur Krynicki
Jaap de GrootBeeld Artur Krynicki

Hoe verjongen de norm werd in topsport

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Er loopt momenteel een opvallende rode draad door de mondiale topsport. Of je het over Chelsea-Ajax, Formule 1, World Series of NBA hebt, overal zijn jongeren onder de 23 jaar bepalend. Het resultaat van modern management (Red Bull Racing), een duidelijke visie (Ajax) of noodgedwongen ombuiging van beleid (Chelsea).

Neem de door commercie gedomineerde Formule 1. Het was Red Bull dat, in navolging van het voetbal, als eerste een opleidingsteam in de koningsklasse van het racen introduceerde. Inmiddels zijn coureurs als Max Verstappen, Pierre Gasly en Alexander Albon allemaal via Toro Rosso doorgestroomd naar het keurkorps van teambaas Christian Horner.

Geen dure vedetten, maar talenten met toekomst. Daarmee is een voorschot genomen op het budgetplafond van 175 miljoen dollar, dat vanaf 2021 in de Formule 1 van kracht wordt. Overigens kunnen de rijderssalarissen, via allerlei externe bonussen, op deze begroting nog laag worden gehouden, maar toch. Inmiddels heeft Ferrari de 21-jarige Charles Leclerc gecontracteerd en zit de gretige Esteban Ocon als derde rijder in de wachtkamer van Mercedes Benz.

Dit patroon van verjongen en efficiënter met de centen omgaan is zelfs zichtbaar in de Major League Baseball (MLB) en het basketbalwalhalla NBA. Zo werden de afgelopen World Series beslist door de net 21-jarige Juan Soto, die met zijn homeruns verantwoordelijk was voor twee van de vier noodzakelijke overwinningen van Washington Nationals op Houston Astros.

Ook in het tophonkbal viel op dat extra miljoenen niet langer garant staan voor succes. De clubs met de hoogste begroting, Boston Red Sox en Chicago Cubs, haalden niet eens de play-offs. De organisaties die wel richting de World Series in actie kwamen, zaten qua budget tussen de posities 3 (New York Yankees) en 26 (Tampa Bay Rays). Oakland A’s zat daar, met de 21ste begroting van de 30 clubs, opnieuw bij. Daarmee is een opvallende parallel zichtbaar tussen het beleid van eigenaar Billy Beane en AZ, waar de Amerikaan als adviseur actief is.

Statistisch gezien is Oakland A’s zelfs een van de meest succesvolle clubs van de afgelopen tien jaar en dat is vooral slikken voor New York Yankees, met een waarde van 4,2 miljard euro de hoogst genoteerde sportorganisatie ter wereld. Alleen al de locale jaaromzet van de Yankees (650 miljoen euro) is hoger dan zes MLB-clubs bij elkaar.

Toch heeft het wereldberoemde honkbalinstituut – ook in Nederland zijn overal de trendy NY-caps te zien – voor het laatst in 2009 de World Series gewonnen. Met de triomf in 2000 is het deze eeuw slechts twee keer raak geweest. Dat zou Real Madrid, Bayern München, Manchester United of Ajax moeten overkomen.

Dus is zelfs New York Yankees bezig met verjongen, terwijl het salarisbudget omlaag is geschroefd. Nog altijd boven de 200 miljoen euro per jaar, maar het begin is er.

Meer over