Gijs Groenteman. Beeld Artur Krynicki
Gijs Groenteman.Beeld Artur Krynicki

Hoe overwinnen we een crisis?

PlusGijs Groenteman

Gijs Groenteman

Afgelopen dinsdag was ik wegens omstandigheden in een studio van Omroep Max. Bij binnenkomst werd mij – enigszins gegeneerd – verordonneerd om mijn handen met alcohol te ontsmetten. Ook mocht ik absoluut geen hand geven, alleen een stoot met mijn elleboog. “Het moet van Jan,” zei de redactrice van Max erbij. Jan Slagter was ­trouwens jarig en stond in een belendend televisiebarretje wijn en Bossche bollen uit te delen. Hij had de coronaregels lekker scherp aangezet, dat was duidelijk. Het virus zal Omroep Max er niet onder krijgen!

Gisterochtend zat ik te ontbijten bij de Burger King op Schiphol toen Marc Overmars langs mij snelde. De riem van zijn schoudertas stond strak over zijn bovenlichaam, hij had een ferme pas en keek niet vrolijk. Zou hij op weg zijn geweest naar een paniekaankoop? Een nieuw Braziliaans talent vastleggen? Wanhopig langs zaakwaar­nemers om een koopje los te peuteren? Elke vorm van vers bloed is goed, want ik veronderstel dat niemand bij Ajax nog gelooft dat er nog een wedstrijd gewonnen kan worden.

Op zich fascinerend om mee te maken: hoe een team dat tot voor kort onaantastbaar was, dat ongeslagen kampioen van Nederland zou worden, dat de eredivisie zelfs zou verpesten omdat het in alle opzichten superieur was aan de andere clubs, ineens niet meer weet hoe er ook maar één kans gecreëerd moet worden.

We hebben het al eens eerder meegemaakt. Het gouden Ajax van Van Gaal, dat in 1995 de Champions League won, was onverslaanbaar tot 14 januari 1996. Toen werd er plots met 1-0 van Willem II verloren, daarna is niets nog vanzelf gegaan. Alle lucht was eruit, het seizoen erna werd Ajax, nog steeds onder Van Gaal, vierde in de competitie (AZ degradeerde).

Wat zonnig en probleemloos lijkt, kan ineens een grauwe, donkere catastrofe worden. Het zijn de wonderlijke processen in het leven. Dusan Tadic geeft af en toe een interviewtje over de crisis bij Ajax, waarin hij iets probeert uit te stralen als: ‘Ik ben niet boos maar teleurgesteld.’ Er zitten ook veel verhulde verwijten aan ploeggenoten in zijn teksten. De kern van zijn boodschap: ‘We moeten ons gewoon aan de afspraken ­houden. Dat doen we niet. Dan gaat het mis.’

Is het zo simpel? Als het alleen maar gaat om je-aan-de-afspraak-houden, kan ik met tien vrienden ook wel winnen, als we ons aan de afspraak ­houden. Het gaat toch vooral om durf, talent en vertrouwen. Een crisis bij een voetbalclub, de ­uitbraak van een pandemie: het enige wat erop zit, is de blik naar voren, proberen niet krankzinnig te worden en hopen op de ommekeer.

Je braaf aan de afspraken ­houden en je handen ontsmetten? Succes.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column. Lees al zijn bijdragen in het archief.

Meer over