PlusColumn

Hoe dichter bij het IJ, hoe hoger de prioriteit

Massih Hutak
Massih Hutak Beeld Robin de Puy
Massih HutakBeeld Robin de Puy

Ik hou van Noord. Buik-slotermeerplein, Nieuwendam, Banne. Ik hou van Noorderlingen. Annie, Ron, Kerem, Shariffa.

Op de Hagedoornweg zie ik steigers voor de gevels van huizen. Fietsen, auto's, vrachtwagens en voetgangers die elkaar kruisen. Hier worden sociale huurwoningen opgeknapt en verkocht. De namen van woningcorporaties prijken op doeken die net zo groot zijn als de hekken die ze dekken. Huizen voor de rijken? Huizen voor de gekken?

Ik hou van Noord. Tuindorp, Van der Pek, Floradorp. Ik hou van Noorderlingen. Naïm, Kenza, Harry, Willemijn, Chris.

De huizen die worden opgeknapt en verkocht zijn dezelfde als waar ik ruim tien jaar geleden dagelijks langsliep om tijdens de pauze Turkse pizza te halen voor één euro. Toen al spraken bewoners en ondernemers over te hoge huren en te slecht onderhoud van de panden. Velen van hen zijn vertrokken. Omdat ze de onveiligheid en prijzen zat waren.

Ondertussen opent de ene na de andere onderneming, die totaal ongevoelig is voor de omgeving en omwonenden. En neemt de segregatie in het onderwijs toe omdat GroenLinks-stemmende bakfietsouders hun kinderen natuurlijk niet op een zwarte school willen doen.

Ik hou van Noord. Plan van Gool, Vogelbuurt, Mosveld. Ik hou van Noorderlingen. Iris, Yusuf, Deborah, Arthur, Roos.

Nu Noord hip is, steken woningbouwverenigingen hun handen uit de mouwen. Het 'onderhouden' en 'opknappen' van buurten gebeurt natuurlijk wel selectief. Hoe dichter bij het IJ, hoe hoger de prioriteit.

Op het Mosveld staan oude en nieuwe huizen recht tegenover elkaar. Hoe zou het zijn om uit het raam vanaf de nieuwe kant naar buiten te kijken en te beseffen hoe groot het probleem is waar je deel van uitmaakt? En hoe zou het zijn om uit het raam vanaf de oude kant naar buiten te kijken en te beseffen hoe mooi de oplossingen zijn waar jij géén deel van uitmaakt?

Ik hou van Noord. Overhoeks, Kadoelen, IJplein. Ik hou van Noorderlingen. Stephanie, Ali, Tichera, Sigourney, Whares.

Alsof het structureel verwaarlozen van buurten met sociale huurwoningen niet een misdaad op zich is, luiden corporaties nu de noodklok bij het college omdat ze niet genoeg geld hebben voor nieuwbouw. Waar de fuck is ons huurgeld de afgelopen decennia heengegaan?

Woningcorporaties zijn in de kern ontstaan om betaalbare en veilige woningen te verhuren aan mensen met lage inkomens én om die woningen te onderhouden.

Hoeveel waarde er aan die grondbeginselen wordt gehecht, hangt echter wel af van je postcode. Nu Noord hip is en er geld valt te verdienen, mogen dezelfde corporaties niet achterblijven. De enige groep die nauwelijks profiteert van alle lucratieve deals zijn de oude bewoners en ondernemers.

Ik hou van Noord. Blauwe Zand, Molenwijk, Nieuwendammerdijk. Ik hou van Noorderlingen. Romario, Aisha, Bilal, Marit, Henk.

Op de Waddenweg zie ik aan de ene kant viswinkel Al Hoceima en partyshop Amsterdam, aan de andere kant tijdschriftenwinkel Kadett en Pilates Noord.

Ik voel mij verantwoordelijk voor Noord. En u?

Zaterdag 23 februari presenteert Massih Hutak zijn bevindingen na een jaar onderzoek doen naar het fenomeen gentrification om 14.00 uur in De Rietwijker.

Rapper en schrijver Massih Hutak (26) schrijft columns voor Het Parool.

Reageren? m.hutak@parool.nl

Meer over