Han Lips

Het przewalskipaard was ver te zoeken in De S.P.E.L. Show

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De S.P.E.L. Show.

Han Lips
De S.P.E.L. Show Beeld NPO 1
De S.P.E.L. ShowBeeld NPO 1

Lips zat er helemaal klaar voor. Blocnote op de bankleuning, vers geslepen potlood en een gummetje in de aanslag voor de eerste aflevering van taalquiz De S.P.E.L. Show. Dat Het Groot Dictee der Nederlandse taal na 26 jaar ineens geen bestaansrecht meer had, stemt nog steeds treurig.

Ja, die zinnen waren soms zo archaïsch dat ze op de lachspieren werkten. Maar met het hele gezin meepennen met dat onmogelijke dictee was toch reuze knus? Juist daarom leek De S.P.E.L. Show, waarin kandidaten op hun spelling en grammatica worden getest, zo veelbelovend.

Het spelletje wordt gepresenteerd door Astrid Joosten. Zij bedacht het format nadat ze had geconstateerd dat het slecht gesteld is met onze taalvaardigheden. Mag Lips dan eerst even de purist uithangen? Een apostrof is geen 'kommaatje' en een trema noem je geen 'puntjes'.

Joosten scharrelde drie bekende Nederlanders bij elkaar (die continu 'prominenten' werden genoemd - is de term BN'er inmiddels een scheldwoord geworden?). Zij namen het op tegen 26 DN'ers (doodgewone Nederlanders).

Met de oubolligheidsfactor zat het wel snor, vanwege oude spreekwoorden als 'het ei is vuil bij haar' en 'tussen hamer en aambeeld zijn'. Verder viel het niveau op z'n zachts gezegd nogal tegen.

Van tongbrekers als kladderadatsch, krambamboeli en przewalskipaard zijn we afgezakt naar het spellen van de woorden conciërge, recensie en alinea. In een kinderlijk filmpje werd geadviseerd wanneer je een werkwoord in de tegenwoordige tijd met een d of t eindigt.

Een spoiler zal hopelijk niemand Lips kwalijk nemen: ­Arthur Japin won van een niet-prominent mens en nam het prijzengeld mee naar huis. Waarom BNNVara een bestsellerauteur 4500 euro cadeau doet? Het is een raadsel.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over