PlusMenno Pot

Het lijkt ­warempel alsof álles goed gaat, momenteel

Menno Pot
Menno Pot Beeld Wolff
Menno PotBeeld Wolff

Van Cristiano Ronaldo werd twee jaar ­geleden een borstbeeld vervaardigd dat niet zozeer op Cristiano Ronaldo leek, als wel op zijn schele, lijmsnuivende tweelingbroertje, dat tijdens de ­geboorte iets te lang klem had gezeten en nu triomfantelijk het verkeer staat te regelen op een rotonde in Funchal op Madeira.

Een standbeeldje van Mo­hamed Salah kreeg een onwer­kelijk groot hoofd, zoals die poppetjes die je in een chocolade-ei of bij een Happy Meal aantreft: een foetus met plee­borstelhaar en T-Rex-armpjes.

Het is, kortom, geen makkie.

Hoe het wel moet, ziet u bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena. Daar staat Bobby Haarms - Ajax' eeuwige assistent - een bronzen hersteltraining te geven. Alles aan dat standbeeld is precies goed, ­zodat je het knerpende 'línks tatata-tá, réchts tatata-tá!' er vanzelf bij hoort.

Het is een beeld met diepgang. Kunstenaar Hans Jouta heeft de knoestige essentie van de man gevangen. Voor je het weet, zeg je 'dag Bobby' en dat is precies wat je wilt bij zo'n beeld: dat je 'dag Bob' ­prevelt en dus niet 'ach jeetje', zoals bij dat inmiddels vervangen beeld van Ronaldo.

De Ajaxsupporters hebben geld ingezameld voor een standbeeld van Johan Cruijff. Deze week werd bekend dat Jouta, de man van het Bobbybeeld, de opdracht krijgt.

In een mooi filmpje zien we hoe Herjan Pullen het hem komt vertellen. Jouta, Ajaxliefhebber en regelmatig ­Arenabezoeker, schiet vol, valt de boodschapper om de hals, vindt het niet te geloven en niet te filmen en moet even op adem komen.

Als kijker weet je meteen: deze klus is naar de juiste man gegaan.

Intussen wordt de definitieve Cruijffbiografie ook door de juiste man gemaakt: Auke Kok (vergeet die waardeloze 'autobiografie'). En op het veld van de Johan Cruijff Arena voetbalt het juiste elftal.

Niet verslappen nu, zeker niet in Utrecht, maar het lijkt ­warempel alsof álles goed gaat, momenteel.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over