Theodor Holman. Beeld Artur Krynicki
Theodor Holman.Beeld Artur Krynicki

Het is raar om artsen te wantrouwen, ik wil die booster

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

Natuurlijk wil ik zo snel mogelijk een ‘booster’.
Stel dat covid ‘een gewoon griepje’ was, dan zou ik ook een booster willen.

Ik wil zelfs een lockdown, thuiswerken, over de grond kruipen, ruggengraatoefeningen doen (altijd hard nodig), ferme standpunten innemen, QR-codes laten zien, rommelen met QR-codes, als ik maar niet ziek word.

Een zieke is altijd zielig.

Dus als een arts mij vertelt dat ik sumatriptan moet slikken tegen mijn migraine, dan slik ik dat meteen. Ik denk niet: wil Bill Gates hiermee de wereldbevolking halveren? Zijn die ceo’s van de farmaceutische fabriek onderdeel van een wereldwijd pedofiele netwerk? Raak ik onvruchtbaar door het geneesmiddel?

Het is raar om artsen te wantrouwen. Ik vind dat zelfs tamelijk dom.

Nu kunnen er artsen zijn die beweren dat covid maar een griepje is en dat ademhalingsoefeningen, paracetamol en een kopje thee uitstekend werken en dat de economie dan gewoon kan doorgaan, maar toch geloof ik die artsen dan niet.

Hoe komt dat?

Dat weet ik eigenlijk niet.

Het zou best kunnen dat wanneer een arts mij streng adviseert om geen booster te nemen en geen pillen te slikken ik zijn of haar adviezen opvolg. Tenzij de klachten verergeren.

Iemands gezag accepteren heeft ook te maken met je omgeving.

Ikzelf heb een keer meegemaakt dat mij een homeopathische arts werd geadviseerd. Ik ging daar niet heen, terwijl ik mijn adviseur vele malen intelligenter vond dan mezelf. Mijn gebrek aan vertrouwen in de homeopathie kwam door een homeopaat die ik op de televisie zag. Hij zag eruit als Jezus Christus en sprak ook als Christus over de homeopathie.

Zo heb ik vertrouwen in Jaap van Dissel. Als Jaap tegen mij zou zeggen: ga in je blootje buiten staan, dan krijg je geen covid, dan ga ik daar ernstig over nadenken. Iemand met zijn cv zal toch niet helemaal uit zijn nek kletsen? Ik weet dat er lieden zijn die Jaap zien en spontaan willen overgeven en dus niet geloven wat hij beweert. Er zijn ook hele serieuze functionarissen die huisjesmelker Van Haga meer geloven dan alle virologen van Nederland bij elkaar. Ik geloof die virologen. Ik geloof ook intensivisten die beweren dat het in het ziekenhuis gierend uit de klauwen aan het lopen is, en ik geloof verpleegkundigen die uitgeput zijn en zeggen dat ze de druk niet meer aankunnen.

Dus ik wil die booster.

Doe er maar meteen twee.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl.

Meer over