Opinie

‘Het café telt niet mee in de overwegingen van onze overheden’

‘Ik houd mijn hart vast voor Amsterdam, straks met een geminimaliseerde culturele sector en zonder de horecatenten die smoel gaven en gezelligheid boden,’ schrijft Carina van Kraay van café Checkpoint Charlie in deze ingezonden brief.

Carina van Kraay
Een terras op het Spui. Beeld ANP
Een terras op het Spui.Beeld ANP

Het café telt niet mee in de overwegingen van onze overheden. Na de 01.00 uurmaatregel, die ervoor zorgde dat nachtcafés net zo goed hun deuren konden sluiten, kwam de sluitingstijd van 22.00 uur keihard binnen.

Voor restaurants te overzien, voor cafés desastreus. En totaal onzinnig, want dit houdt besmettingen in de privésfeer – de grootste infectiehaard – niet tegen. Het kabinet was niet dapper genoeg om hier een avondklok aan te koppelen, zoals aangeraden door het OMT. Dat was de enige manier om er enigszins voor te zorgen dat men thuis geen feestjes organiseert. Wankelmoedig, slap beleid waarbij de ‘natte’ horeca het hardst wordt getroffen.

Tegelijkertijd is er op gemeentelijk niveau flink gelobbyd om het terrasseizoen deze winter door te laten lopen. Dat stopt namelijk tussen 1 november en 1 maart, dan moeten terrassen vroeg op de avond dicht. De rest van het jaar is dat pas tegen sluitingstijd.

Maar wederom trekt het café aan het kortste eind: de terrassluitingstijd is op 22.00 uur gezet. Daarbij is in z’n geheel niet gedacht aan kroegen en cafés, zo blijkt uit de onderbouwing van het gemeentebestuur, waarin alleen wordt gerept van het mogelijk maken van ‘buiten dineren’.

En buiten drinken dan? Is dat ook niet véél veiliger dan binnen? Het bieden van die mogelijkheid is voor de natte horeca het verschil tussen wel en geen omzet. Tussen wel of niet je personeel aan het werk houden. Tussen wel of niet failliet gaan.

Ik heb me als café-eigenaar en burger zo goed mogelijk aan alle maatregelen gehouden, omdat ik er het nut van inzag en mijn verantwoordelijkheid wilde nemen. Inmiddels is dit kabinet door de mand gevallen met symboolpolitiek en broddelwerk.

Mijn laatste hoop lag bij onze gemeente. Waar zij voor een deel van de horeca uitbreiding van terrasruimte bood, had zij nu voor álle horeca met terras extra overlevingskansen kunnen bieden door de sluitingstijden van het zomerterras te laten gelden. Maar helaas, ook onze lokale bestuurders komen schijnbaar alleen in restaurants. Ik houd mijn hart vast voor Amsterdam, straks met een geminimaliseerde culturele sector en zonder de horecatenten die smoel gaven en gezelligheid boden. Amsterdam huilt, waar het eens heeft gelachen.

Carina van Kraay (café Checkpoint Charlie), Amsterdam

Meer over