Han Lips

Hallucinatoire optredens in vaak onnavolgbaar Engels

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Han Lips
Een aardverschuiving in Lyon, maar huize Lips stemde af op O'G3NE. Eurovisie Songfestival, Eén. Beeld -
Een aardverschuiving in Lyon, maar huize Lips stemde af op O'G3NE. Eurovisie Songfestival, Eén.Beeld -

We lezen het overal: Nederland polariseert. Zelden viel ons land zo uiteen als donderdagavond. Kamp Ajax-Lyon en kamp O'G3NE vochten om de afstandsbediening.

In huize Lips was die strijd al snel beslecht. In de woorden van De Dijk: wat een vrouw niet kan doen.

En dus werd er dik twee uur gekeken naar hallucinatoire optredens in vaak onnavolgbaar Engels. Er werd gerapt, gejodeld, uit de maat gedanst en bij vlagen meer vals gezongen dan zuiver en de vuurspuwers leken soms gevaarlijk dicht in de buurt te komen van de synthetisch ogende kostuums.

Kortom: niets nieuws onder de zon.

En dan was er nog het commentaar. Misschien had het nachtleven van Kiev haar tol gevraagd of was de moppentrommel leeg, maar Jan Smit en Cornald Maas bleven wat tammetjes en braaf.

En dat terwijl bij onze Belgische buren commentator Peter Van de Veire er met gestrekt been inging door met zalvende Vlaamse tongval de ene grap aan de andere rijgen.

Een greep uit zijn repertoire, voor het optreden van Kroatië: "Het schijnt dat Jacques Houdek dagelijks uren bezig is met het verzorgen van zijn baard. Kroatische kabouters knagen die elke dag proper."

Of bij het optreden van de Noorse inzending, waarbij zanger Jowst begeleid werd door een dj met een licht­gevend Darth Vadermasker: "Hij is zo zenuwachtig en verlegen dat hij zich liever verschuilt. Wellicht zit straks dus de poetsvrouw achter het masker verscholen."

En eenmaal bij Litouwen aangekomen komt hij pas echt goed op stoom: "De nagels zijn lang, het liedje af en toe ook."

Flauw? Absoluut. Vilein? Bij vlagen. Geestig? Zonder meer. O'G3NE en Ajax mogen dan naar de finale gaan, maar gister verdiende vooral België douze points!

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over