Han Lips

GVB-bus 777 zette koers door de Bijlmer Belt

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: The Passion.

Han Lips
The Passion Beeld NPO 1
The PassionBeeld NPO 1

Het Laatste Avondmaal bestond dit jaar uit vijf rotiplakken en twee bakkeljauwen, hapklaar afgehaald in de foodtruck van Gerda Havertong. In de hof van Getsemane trapten de discipelen een balletje.

The Passion werd gevierd in de Bijlmer en dat mocht de wereld weten ook. En zo gaat het elk jaar, legde 'Passionprofessor' Mirella Klomp van de Protestantse Theologische Universiteit uit in de nabeschouwing. In Enschede (2015) kwam Christus op de tractor.

Maar symbolisch was het: terwijl het kruis van 250 kilo werd rondgedragen, liet Zuidoost zien hoe mooi het er begint te worden. Van Heesterveld via Kraaiennest naar de nok van de Arena, waar Tommie Christiaan opdook na zijn wederopstanding - de Bijlmer op zijn paasbest.

Het stadsdeel viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag, een halve eeuw waarin de wijk is opgebouwd en afgebroken. Ook een lijdensverhaal, zei verteller en Bijlmerbewoner Noraly Beyer.

Toen Pilatus zijn oren liet hangen naar de publieke opinie permitteerde ze zich een fijne steek onder water. "In deze prachtwijk weten wij als geen ander hoe genadeloos de publieke opinie kan zijn."

GVB-bus 777 zette koers door de Bijlmer Belt - 150 nationaliteiten, 150 kerkgenootschappen - en het was toch een beetje alsof de jaarlijkse televisieprocessie thuiskwam. Toen een paar ouden van dagen instapten, liet Jezus nog even zien hoe het hoort: U wilt zitten? Ik kan opstaan.

Want uiteindelijk liep het natuurlijk goed af in zowel Bijbel als Bijlmer. "Voor mij is het alsnog de stad van de toekomst geworden, als een feniks uit de as herrezen," zei Noraly Beyer. Maar de show werd gestolen door dit gelovige stukje stad dat nu alleen nog een beetje meer in zichzelf moet gaan geloven. Bijlmermeer Superstar. Do you think you're what they say you are?

Zie ook: De Bijlmer als decor voor The Passion

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over