PlusColumn

Goede mensen maken vaak rotzooi, klootzakken parels

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

'Je weet toch dat hij een pooier is geweest?"

We hadden het over jazzmusicus Charlie Parker aan wiens muziek ik toen verslaafd was. Ik wist dat niet.

"Ja hoor. Jelly Roll Morton en Miles Davis en ook Mingus waren pooiers." Ik hoorde er van op. Ik wist dat de jazzcats vaak in bordelen speelden en misschien maakte de gelegenheid de souteneur.

Vond ik het erg?

Nou nee.

Ik las Reis naar het einde van nacht van Louis-Ferdinand Céline, vond het meesterlijk - het boek opende een venster in mijn hoofd - en ik wilde alles van mijn held weten.

Held?

Ik kwam er snel achter dat Céline een van de grootste antisemieten in de literatuur was geweest. Dat was slikken. Maar was hij daarom als auteur minder?

Nu gaat het over de popsterren R. Kelly en wijlen Michael Jackson. Pedofielen die dat ook hebben geconsumeerd wat uiteraard meer dan verderfelijk is.

Maar is hun kunst daarom minder?

Immoreel gedrag staat het maken van schitterende kunst niet in de weg. Helaas, maar het is niet anders. Goede mensen maken vaak rotzooi, klootzakken parels. In de wereld van de kunst bestaat ons Wetboek van Strafrecht niet.

Zou ik naar een concert van mijnheer Kelly gaan, gesteld dat ik zijn muziek verrijkend vond?

Ik denk het wel. Is dat slecht van mij? Steun ik daarmee mijnheer Kelly en verraad ik zijn slachtoffers?

Ik vind dat onzin. Als hij straf verdient, dan gaat de rechter daarover.

Nu zijn er mensen die het gedrag van Kelly en Jackson zo walgelijk vinden dat ze alle cd's van beide zangers de deur uit doen.

Dat moet je zeker doen als je je daardoor beter voelt. Het is voorstelbaar dat je hun pedoseksuele gedrag door hun muziek heen hoort en dat dat je plezier in die zangers verpest. Wat ik weet van enkele kunstenaars verknalt soms ook mijn genot. Maar hoewel ik op de hoogte ben van het oorlogsverleden van bijvoorbeeld Lucebert, blijf ik verbluft door zijn poëzie.

Maar stel dat Mohammed B. eveneens prachtige verhalen en gedichten zou schrijven, dan zou ik die al verafschuwen zonder ook maar één regel te hebben gelezen. En de uitgever die zijn kunstwerken uitgeeft, zou ik te vuur en te zwaard bestrijden, ondanks mijn constante gedram over de vrijheid van menings­uiting.

Ikzelf ben namelijk ook verre van moreel perfect.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over