Han Lips

Geruststellend: 'Nazi's hebben geen zin meer in oorlog'

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de Duitse verkiezingen in Tegenlicht.

Han Lips
Tegenlicht Beeld NPO 2
TegenlichtBeeld NPO 2

Van de Amerikaanse verkiezingen hebben programmamakers geleerd dat je beter op de uitslag kunt wachten voor je conclusies trekt. Dus nam VPRO's Tegenlicht geen risico.

Terwijl de uitslag van de Duitse verkiezingen al bekend was, hield de commentaarstem nog een slag om de arm: "De kans is groot dat Angela Merkel gewoon bondskanselier blijft."

Maar het vooraf opgenomen programma had wel een flinke troef achter de hand: een interview met de Duitse komiek Jan Böhmermann, hier vooral bekend van zijn hekeldicht over Erdogan, en in eigen land van Neo Magazin Royale, de Duitse tegenhanger van Zondag met Lubach.

Böhmermann toonde zich een intelligente, geestige gesprekspartner met originele visies op het huidige Duitsland.

"Ik geloof niet dat Duitsland het leidende land is," zei hij desgevraagd, om er vervolgens aan toe te voegen: "Want áls we gaan leiden, doen we dat radicaal, net als vroeger."

Van de extreemrechtse AfD, die inspeelt op angstgevoelens, moest hij uiteraard niet veel hebben. "De Duitse identiteit bestaat niet, het is een werktuig van politici om macht te krijgen. Ik hoop dat niet te veel mensen op de AfD stemmen, want die zijn gek. Wat Erdogan en Trump doen, willen zij in Duitsland. En in de Bondsdag horen geen nazi's."

Inmiddels zit de AfD wel in de Bondsdag. Maar Böhmermann stelde de Nederlandse kijkers gerust: "De volgende wereldoorlog zal zonder Duitsland zijn. Zelfs de nazi's hebben geen zin meer in oorlog."

En vervolgens, met pretoogjes: "We doen alleen mee als we zeker weten dat we winnen, zoals bij de vorige twee. Het scheelde niks!"

Böhmermann zou een prima politicus zijn geweest, maar gelukkig is hij satiricus geworden.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over