Lezersbrief

'Gemeente handelt met NV Zeedijk in strijd met beleid'

Paroollezer Ton Jacobs vindt het heel goed dat wethouder Laurens Ivens zich inzet voor meer betaalbare huurwoningen, maar toch roept het vragen op. 'Zodra een oude huurder verdwijnt, verdriedubbelt de huur'

Het Parool
Zeedijk Beeld ANP
ZeedijkBeeld ANP

Via de media verneem ik regelmatig dat wethouder Laurens Ivens zich inzet voor het behoud en eventueel uitbreiden van sociale/betaalbare huurwoningen. Heel goed! Toch roept dit bij mij vragen op, omdat het, als ik goed geïnformeerd ben, niet overeenstemt met zijn beleid.

De gemeente Amsterdam heeft volgens de website van NV Zeedijk 78 procent van de aandelen en daarmee zo goed als de baas. De NV had tot een aantal jaren geleden ongeveer honderd sociale huurwoningen met een huur van 350 à 500 euro. De NV vroeg altijd de maximale huur volgens het puntensysteem.

Tegenwoordig worden diezelfde woningen verhuurd voor het drievoudige. Dat is mogelijk geworden door een paar verschrikkelijke wetswijzigingen. Het gevolg is dat in die kleine woningen niemand meer met een modaal inkomen kan wonen en dat meer dan honderd sociale huurwoningen in het centrum verdwijnen. Zodra een oude huurder verdwijnt, verdriedubbelt de huur.

Grootste aandeelhouder
Een ander gevolg is dat niemand hier nog lang blijft wonen. Het aantal verhuizingen op de Zeedijk is enorm. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de betrokkenheid bij de buurt en de leefbaarheid.

Wethouder Ivens heeft in de media gezegd dat hij meer betaalbare huurwoningen wil en dat hij investeringsmaatschappijen zelfs wil dwingen bij nieuwe projecten een aantal betaalbare huurwoningen te realiseren.

Maar waarom heeft de gemeente Amsterdam als grootste aandeelhouder van de NV Zeedijk dan ­ingestemd met de extreme huurverhogingen op de Zeedijk? Dat is toch tegenstrijdig met Ivens' beleid en visie?

Extreem hoge huren
Wat is nog de toegevoegde waarde als de NV Zeedijk zich gedraagt als een commerciële verhuurder? Gebruikt de gemeente Amsterdam als (groot) aandeelhouder van de NV Zeedijk deze nu als een soort financiële 'melkkoe'?

Gezien de extreem hoge huren van dit moment en het feit dat de NV Zeedijk de woningen destijds voor een fooi heeft gekocht, moet deze NV nu beschikken over een flink vermogen door de enorme winsten. Vermoedelijk is de 'onroerendgoedbeleggingsprins Van Oranje' jaloers op deze cijfers....

Dan nog even dit: op Woningnet staan huurwoningen in het centrum van Amsterdam, die groter zijn dan de woningen op de Zeedijk, maar met een veel lagere huur.

Ton Jacobs, Amsterdam

Meer over