Tinkebell. Beeld Artur Krynicki
Tinkebell.Beeld Artur Krynicki

Geen verband tussen burgeroorlogen en klimaatverandering is een optimistische conclusie

PlusTinkebell

Tinkebell

‘Gelukkig maar,’ ging het even door mijn hoofd toen ik las dat in het nieuwste klimaatrapport van het IPPC, deze maandag gepubliceerd, in tegenstelling tot het vorige, wetenschappers geen verband leggen tussen klimaatverandering en burgeroorlogen.

Helaas was dit mijn enige moment van kortstondige opluchting. Want dat de helft van de wereldbevolking in gebieden woont die gevoelig zijn voor klimaatverandering, dat bijna vier miljard individuen die direct gevaarlijk geconfronteerd gaan worden met droogte of overstromingen, dat is extreem zorgelijk. En dat overstromingsgevaar, daar kunnen de meesten zich ook nog wel iets bij voorstellen (Limburg! of Zeeland in 1953), want daar hebben we al wat ervaring mee.

Maar waar veel mensen nu al tegen aanlopen: de stijgende energiekosten, dat gaat op korte termijn ook gelden voor voedsel. En dan bedoel ik dat niet als resultaat van gas en olieprijzen, die logischerwijs ook doorgerekend gaan worden in ongeveer elk consumptieproduct. Maar door zoetwatertekorten. Grondwater dat brak wordt door de stijging van de zeespiegel. Waardoor gewassen niet meer kunnen groeien. Toekomstige schade door stormen, hitte en andere extreme weersomstandigheden nog buiten beschouwing gelaten.

Ook niet meegenomen (ik schets gewoon even door) in de aankomende voedselschaarste, want die komt, laten we daar niet omheen draaien, is het oprakende fosfaat. Een van de basisgrondstoffen voor alles wat leeft. Elk plantje, elk dier en ieder mens heeft fosfaat nodig om te kunnen leven (net als water en zuurstof) en de beschikbaarheid daarvan loopt al jaren tegen een zorgwekkend punt aan. Schaarste betekent een stijging van (kunstmest)prijzen. En ook dat ga je terugzien in de beschikbaarheid van voedsel.

Dit brengt me terug op het beetje optimisme dat ik las in de conclusie van wetenschappers dat er nu geen verband is tussen burgeroorlogen en klimaatverandering.

Wellicht hebben ze daar gelijk in. Wellicht is Poetins geweld geen afgereageerde frustratie over smeltende ijskappen. Wellicht zijn de honger in Afghanistan en de Taliban die nu huiszoekingen doen in Kabul om iedereen die hun onwelgevallig is, op te pakken, te kunnen martelen en erger, niet gerelateerd aan bosbranden in Zuid-Europa. Wellicht is de mens behalve egocentrisch en dom, soms ook gewoon intrinsiek slecht. Wellicht hebben we de ellende die nu gaande is en dat wat ons te wachten staat, gewoon allemaal aan onszelf te danken.

Misschien (en hier gooi ik het even over een hele andere boeg) zou alles anders zijn als niet mannen, maar vrouwen over de wereld zouden heersen. Misschien was het beter geweest als het kapitalisme niet bestond.

Of misschien moeten we allemaal korter douchen afval scheiden flexitariër worden kleding recyclen geld overmaken naar 555 met de trein reizen van het gas af Partij voor de Dieren stemmen twee truien over elkaar dragen en GO FUCK YOURSELF op onze ramen kalken.

Tinkebell schrijft elke week een column in Het Parool. Lees al haar columns hier terug.

Meer over