Han Lips

Geen gekutkrekel: Klem bleef spectaculair én onverwacht

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Klem was soms wat over the top, maar bleef boeien tot het (voorlopige) eind.

Han Lips
Klem Beeld NPO 1
KlemBeeld NPO 1

Twee maanden geleden schreef Lips al enthousiast na de eerste aflevering van Klem: 'Deze dramaserie moet je uitkijken, voor je eigen bestwil.'

Negen afleveringen later, na de tiende en laatste episode van Klem donderdagavond, is dat enthousiasme - ook van de wekelijks 1,6 miljoen kijkers naar Klem - nauwelijks gedoofd. Goed, de serie zakte halverwege wat in, maar toch bleef het kat-en-muisspel tussen de hoofdpersonen tot het eind boeien.

Jacob Derwig (Gouden Kalf voor zijn rol) was dreigend én geestig als Marius, een Holleederachtige crimineel die na acht jaar in de bak meteen weer in onfrisse zaakjes verstrikt raakt.

Barry Atsma (Gouden Kalfnominatie voor zijn rol) was al even overtuigend als de onkreukbare belastingman en weduwnaar Hugo, type fietstas en regenjas.

Maar ook Georgina Verbaan bewees als Marius' vrouw Kitty dat ze niet voor niets thuis twee Gouden Kalveren heeft staan: ze was altijd nét iets te ordinair, zonder ooit een typetje te worden.

Wanneer ze in de slotaflevering tegen haar man zegt: "Geen gekutkrekel meer met wapens!" zou ook Lips haar niet tegen durven te spreken. Schitterend woord trouwens: kutkrekelen.

In het script van Frank Ketelaar bleven vrijwel alle personages geloofwaardig, zelfs als ze domme dingen doen. Vooruit, bad guy Wally was nogal karikaturaal, maar die kreeg ook weinig meer te doen dan dreigen.

Maar - spoiler alert! - van Wally zijn we in elk geval verlost, al zal zijn laatste rustplaats ongetwijfeld worden omgewoeld in het tweede seizoen, dat voor het najaar van 2018 gepland staat.

Lips kijkt daarnaar uit, ook al was het slot van seizoen 1 nogal over the top. Zaten de scenarioschrijvers soms zelf een beetje klem? Maar spectaculair én onverwacht was het zeker.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over