Han Lips

Floortje, hebben we inmiddels niet alle uithoeken gehad?

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Floortje naar het einde van de wereld.

Han Lips
Floortje naar het einde van de wereld Beeld NPO1
Floortje naar het einde van de wereldBeeld NPO1

Het einde van de wereld was nog nooit zo ver weg. Floortje Dessing reist nu al zes seizoenen langs geïsoleerde buitenposten in de verste uithoeken op aarde, maar voor het eerst was ze zo lang onderweg geweest. Twee weken heen, twee weken terug.

Naar South Georgia. Bij Vuurland linksaf, voorbij de Falklandeilanden richting Antarctica en dan ligt het aan je rechterhand. Koud dus. Dat het zo ver buiten de bewoonde wereld ligt, verklaart voor gastvrouw Sarah waarom ze hier al jaren woont. "Als ik wegga, kom ik hier nooit meer terug. Dus blijf ik maar."

En dan te bedenken dat Floortje na zes uur alweer wegging. De reden? Het schip vertrok. Zo gaan die dingen voor eindevandewereldreizigers.

Enorme vogels als de wenkbrauwalbatros en de zuidelijke reuzenstormvogel trokken samen op met de expeditie. Een natuurfotograaf wist te vertellen dat die laatste vogel zich zelfs tegoed doet aan pinguïns, nou ja, hun verdwaalde jongen en de stoffelijk overschotten. Alleen de pootjes lusten ze niet, dus die liggen her en der op de kust.

Ook de mens heeft zijn vernietigende sporen nagelaten. De pelsrobben hebben zich hersteld, nadat ze bijna waren uitgeroeid. Op het eiland zijn 175.250 walvissen aan mootjes gehakt. Sarah runt een museum bij de fabriek waar de vangst werd verwerkt.

Het is allemaal even mooi in beeld gebracht en de kijkcijfers zijn prima. Maar Lips vraagt zich wel af: hebben we inmiddels niet alle uithoeken gehad, van de woestijn tot de tropen, van eilanden tot de poolcirkel. En dan toch zoeken naar de overtreffende trap, waar moet dat heen?

Zien we Floortje straks op de eerste toeristische ruimtevlucht? Duimendraaien met stuurse Russische kosmonauten in het internationale ruimtestation ISS?

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over