Han Lips

Filemon liep nogal onnozel over de Wallen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Filemon op de Wallen.

Han Lips
Filemon op de Wallen, NPO3 Beeld -
Filemon op de Wallen, NPO3Beeld -

Gisteravond begon op NPO3 de nieuwe serie File­mon op de Wallen. Alweer een programma over de Wallen? Filemon legde uit waarom: "Precies tien jaar geleden is de Amsterdamse gemeenteraad begonnen met het schoonvegen van de Wallen. Hoe staat de buurt er nu voor?"

Amsterdammer Filemon kwam er zelf nooit - net als de meeste Amsterdammers - en was zelfs nog nooit 's nachts op de Wallen geweest. Dat vond Lips best schokkend voor iemand die jaren Spuiten & Slikken heeft gepresenteerd. En Filemon was dan ook behoorlijk ontdaan door wat hij als 'toerist in zijn eigen stad' zag.

Overdag drommen toeristen, vooral in groepen: "Het is een soort Efteling voor volwassenen." En 's avonds was het nóg drukker, nu met stomdronken en stonede toeristen: "Alsof je op Pinkpop staat!" De verbazing van Filemon deed nogal onnozel aan - kennelijk leest hij Het Parool niet.

Gelukkig was hij doortastender in zijn interviews, zoals met sekswerker Lola, die al 18 jaar achter het raam zat. Zij was ook niet blij met de toeristentsunami:

"Wij noemen ze terroristen omdat ze foto's van ons maken terwijl dat niet mag. Het is drukker maar ik heb minder klandizie, ik heb misschien één keer in de maand een toerist."

Een buurtbewoner was nog feller op de toeristen: "Als ze aankomen op Schiphol moeten ze allemaal hun hersens inleveren. Ik heb liever de zakkenrollers en dealers van vroeger dan de toeristen."

Dragqueen Victoria legde uit dat het geen kwestie van nostalgie was: "Vroeger was het hier ook een zootje, maar dan zeiden buurtbewoners: sodemieter op. Je was met tien man sterk. Maar nu woon je hier nog met een paar, de rest is Airbnb."

Gelukkig waren de Wallen tijdens de Hartjesdagen nog wél ouderwets van de Amsterdammers.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over