Opinie

'Expatvoordeel is juist goed voor arbeidsmarkt'

Belastingvoordeel voor expats moet geheel worden afgeschaft, betoogde Erik Flentge vorige week. Volgens Hermen Hulst zou dat de game-industrie onderuithalen.

Hermen Hulst
In Horizon Zero Dawn strijdt jager Aloy met haar pijl en boog tegen gemechaniseerde wezens zonder wie zij niet kan overleven Beeld Guerilla
In Horizon Zero Dawn strijdt jager Aloy met haar pijl en boog tegen gemechaniseerde wezens zonder wie zij niet kan overlevenBeeld Guerilla

In Het Parool van woensdag 18 juli prijst Erik Flentge, fractievoorzitter van de SP in Amsterdam het kabinet voor het beknotten van het belastingvoordeel voor expats, de zogenaamde 30 procentregeling.

Maar hij maant door te pakken, de regeling is oneerlijk en moet helemaal worden geschrapt. Want: het schaamteloos aantrekken van mensen door te zwaaien met een zak geld die andere Amsterdammers verdringt bij hun zoektocht naar een betaalbaar huis of baan past niet bij een sociale stad.'

Expats zijn 'mensen die Amsterdam willen gebruiken als een trapje op hun carrièreladder.' Hij rept van 'het snelle geld' dat niet past bij de ambitie van Amsterdam om alleen nog bedrijven te binden die goed zijn voor de werkgelegenheid, innovatie of verduurzaming.

Guerrilla Games, Nederlands grootste game-ontwikkelaar met de hoofdvestiging in Amsterdam, is waarschijnlijk een doorn in het oog van Flentge. Want van onze 250 ontwikkelaars en ontwerpers komt de helft uit het buitenland, uit 35 verschillende buitenlanden om precies te zijn. We zijn van plan nog een flink aantal ontwerpers, schrijvers, programmeurs, directors, ­geluidstechnici et cetera aan te nemen.

Nederlands talent
De suggestie dat deze mensen andere Amsterdammers verdringen op de arbeidsmarkt klopt niet. Het omgekeerde is het geval. Zonder de specialistische kennis en vaardigheden van ­onze buitenlandse medewerkers zou Guerrilla Games helemaal niet in Amsterdam gevestigd kunnen zijn, simpelweg omdat niet voor alle rollen ­Nederlands talent beschikbaar is.

Zonder buitenlands talent zou de wereldwijd geroemde en succesvolle game Horizon Zero Dawn niet in Amsterdam gemaakt kunnen ­zijn, en zou de andere helft van de banen, die van de Nederlanders dus, verdwijnen. Dat verdringingsargument op de arbeidsmarkt is dus onzin.

Het beeld dat de fractievoorzitter van de SP schetst van deze mensen is vals. Onze mensen komen hier helemaal niet voor het snelle geld. Daarvoor is het verschil in zowel het salaris­niveau als ook de belastingdruk met landen als de Verenigde ­Staten of Canada, veel te groot. Dat is nu al zo, ondanks de 30 procentregeling.

Buitenlanders komen om andere redenen bij Guerrilla Games werken. De meest gehoorde motivatie bij onze medewerkers is de kwaliteit van onze projecten, de aantrekkelijkheid van Amsterdam, en de gezonde balans tussen werk en leven.

Hermen Hulst, managing directeur en mede-oprichter van Guerrilla Games Beeld ANP
Hermen Hulst, managing directeur en mede-oprichter van Guerrilla GamesBeeld ANP

Ik snap dat Erik Flentge het liefst hoge dijken om de Nederlandse arbeidsmarkt zou bouwen. Die neiging zie ik wel vaker bij de SP. Voor de ­Nederlandse game-industrie zouden zulke dijken funest zijn. Wij hebben buitenlands toptalent nodig om toonaangevende games te kunnen maken en te leren van hun kennis en expertise.

Concurrentie
Hoewel de meeste mensen niet primair finan­cieel zijn gemotiveerd, hebben we bij werving te maken met concurrentie uit landen als Zweden en Canada. Zij gebruiken fiscale prikkels die voor werknemers aantrekkelijker zijn dan de Nederlandse 30 procentregeling.

Versoberen van de die regeling, of zelfs afschaffen zoals Flentge voorstelt, lijkt mij een slecht idee. Het maakt het nog lastiger om het toptalent binnen te halen dat wij hard nodig hebben voor projecten die ook voor Nederlanders interessante werkgelegenheid creëren.

Uiteindelijk is de toekomst van de 30 procentregeling een politieke keuze. Maar het ontbreken van een overgangsregeling voor bestaande gevallen creëert een hoop onnodige onrust bij bedrijven als Guerrilla, maakt de overheid onbetrouwbaar en zet Nederland uiteindelijk op een onnodige achterstand als internationale speler.

Meer over