PlusColumn

Elke keer weer voel je die stiekeme verwachting in het stadion

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Er spelen geen vrienden van mij bij Ajax, ik speel er zelf niet. Ik werk er niet. Ik zie bijna nooit iets waar ik nog dagenlang van nageniet. En sinds het vertrek van Pantelic valt er nog zelden iets te lachen.

Steeds weer komen er grote talenten door uit de jeugdopleiding, die zo hoog worden opgetild door ons allen dat ze alleen maar kunnen vallen. En daarna vertrekken ze weer.

Hun namen worden ergens diep in de hersens gearchiveerd. Soms kom je ze nooit meer tegen. Alleen hun debuut gaf een gevoel van hoop. Elke keer weer voel je die stiekeme verwachting in het stadion. Ik was erbij, denk je met z'n allen. En je probeert niks te vergeten.

En je bent dus niet alleen. Al die anderen in het stadion, die een strandwandeling kunnen maken, een boek lezen, hardlopen, een spelletje spelen met hun kinderen of zich kunnen overgeven aan een gangbang, zijn toch daar. En kijken naar vaak slechte en saaie wedstrijden. Meer dan negentig minuten lang.

En veel sociologen en filosofen of andere mensen die graag over dingen nadenken, willen weten waarom al die mensen dit doen, in al die landen, voor verschillende sporten. En ze vinden de antwoorden deels.

Maar steeds worden er weer nieuwe, betere antwoorden geformuleerd. En vaak gaat het over een moderne religie, en saamhorigheid en binding en dat soort dingen.

En ik kan voor niemand spreken, maar misschien is het ook wel zoals bij een vriendelijke kennis die ik eens meenam naar het stadion. Die eigenlijk niet veel van voetbal wist, niet meer dan het hoognodige, maar nu al vijf seizoenen een seizoenkaart heeft.

En die eerst echt verbaasd om zich heen keek. En later opsprong en richting de grensrechter riep: "Hé idioot, heb je stront in je ogen ofzo?" - en daarna heel tevreden weer ging zitten.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over