Een verblijf in een Russisch ziekenhuis lonkt niet bepaald

Derk Sauer

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Tot het weekend werd de uitbraak er gebagatelliseerd, maar nu is het ineens toch het belangrijkste nieuws. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Derk Sauer

Dit weekend stonden mijn vrouw Ellen en ikzelf voor een lastige keuze.

Blijven of weggaan.

Rusland had de grenzen gesloten en alle internationale vluchten geannuleerd. Maar zondag ging er nog een toestel van Aeroflot naar Amsterdam om gestrande Russen op te halen. Misschien wel onze laatste kans om - althans voorlopig - uit Moskou weg te komen.

Veel pleitte voor weggaan. De meeste expats waren ons al voorgegaan. Stel dat een van ons ziek wordt, een verblijf in een Russisch ziekenhuis lonkt dan bepaald niet. Je hebt hier prima artsen - daar niet van - maar al weken schrijven we in The Moscow Times over de gebrekkige voorbereiding op de coronacrisis. Ergens op een gang belanden om daar je laatste adem uit te blazen is geen prettig vooruitzicht.

Ellen wilde ook graag terug om haar moeder uit het zorgtehuis in Enschede te halen. Zoals veel bejaarden kwijnde ze daar zonder bezoek een beetje weg. De berichten dat in steeds meer tehuizen corona opduikt, maakte Ellen onrustig.

Stel je voor dat ze haar moeder nooit meer zou zien.

Voor blijven pleitte minstens zo veel.

Onze zoon Tom, zijn vrouw Olga en hun maand geleden geboren baby Charlotte. Onze andere zoon Pjotr, reporter bij The Moscow Times. Onze honden en de poes.

“Laten we dan met z’n allen naar Zeeland verkassen,” smeekte Ellen.

Maar Tom probeert zijn bedrijf te redden dat door de lockdown in Moskou op omvallen staat en Pjotr verslaat de veruit belangrijkste gebeurtenis uit zijn jonge carrière. Zij willen of kunnen niet terug.

In 35 jaar huwelijk zijn we zelden uit elkaar geweest. Maar nu zat er niets anders op. Ellen vloog zondag in een leeg toestel van Moskou naar Amsterdam, pikte haar moeder op en zit nu in Zeeland dat - oh ironie - inmiddels ook haar grenzen heeft gesloten.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist van Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Meer over