Lezersbrief

Een niet geslaagd uitje naar de Arena

Volgens internationale voetballiefhebbers zal een Nederlandse club niet snel een Europese prijs winnen. Veel mensen in Nederland hadden dat al wel bedacht, schrijft Paroollezer en voetbalfan Jesper Langbroek uit Hardenberg.

Jesper Langbroek
'Het voetbal was niet om over naar huis te schrijven en op de tribunes moesten kinderen vluchten voor onrust' Beeld anp
'Het voetbal was niet om over naar huis te schrijven en op de tribunes moesten kinderen vluchten voor onrust'Beeld anp

Het moest een gezellig uitje worden waarin vrienden uit Mexico-Stad en Londen kennis zouden maken met de Nederlandse voetbalsfeer. Die kan zo gezellig zijn, maar was dat zaterdag in de Amsterdam Arena allerminst. Het voetbal was niet om over naar huis te schrijven en op de tribunes moesten kinderen vluchten voor onrust.

Het eerste, en wat later bleek het enige, Ajaxdoelpunt hadden ze al gemist. Maar Ajax was goed begonnen en zou nog wel een keer scoren. De Arena is imponerend voor de internationale voetbalfans, al zijn ze bij Chivas en America en Arsenal een groot stadion gewend.

De vlaggen met de gewonnen bekers maken indruk. Terwijl ik wacht op een goed moment om mijn vrienden van een gezamenlijke tijd in Barcelona te vertellen over betere tijden van het Nederlandse voetbal en Ajax, scoort Willem II de 1-1. Toch maar even wachten.

Het publiek fluit harder en vaker dan bij wedstrijden in Mexico. Het doet de voetbaltoeristen pijn aan de oren. Zijn de fans in het publiek misschien zo verwend door al die prijzen in het verleden? Net als de geschiedenisles over de gouden jaren van het Nederlandse voetbal start, scoort Willem II de 1-2. Ajax maakt zijn naam niet waar. De vlaggen van de Europacup wapperen niet meer.

De groep internationale voetbal­liefhebbers ziet het niet gebeuren dat een Nederlandse club snel een Europese prijs zal winnen. Dat hadden veel mensen in Nederland al bedacht, of zelfs geaccepteerd.

De wedstrijd is niet het meest inte­ressante meer. Het verschuifbare dak trekt wel de aandacht. Er wordt ge­lachen om het verhaal dat er tegen Feyenoord sneeuw doorheen viel, die landde op coach Frank de Boer. "Moet leuk zijn geweest voor de Feyenoordfans," zegt de Londenaar. Hij is verbaasd als hij hoort dat die al jaren niet meer welkom zijn in de Arena.

De Mexicanen kunnen het zich lastig voorstellen. Eentje wijst naar twee rijen achter ons. Daar zitten twee andere Mexicaanse voetbalfans naast elkaar. Eén in het shirt van Chivas, de ander in het shirt van America. De twee grootste rivalen.

Het zet de onrust die later in Vak 410 ontstaat in een ander licht. Wat er gebeurt is gissen, maar dat de groep duwende en trekkende mannen de rust niet kon bewaren is duidelijk. Als de helft van de vechtende partijen verwijderd is, zingen de overgebleven fans samen met de fanatieke fans achter het doel. De wedstrijd lijkt ze even niet te boeien. Er gebeurt ook niet veel op het veld en de score blijft onveranderd.

Op de terugweg van het stadion hoor ik een jongetje aan zijn vader vragen: "Papa, waarom floten ze zo hard?" Het antwoord is alleszeggend: "Het was drama vandaag jongen. Dan zingen ze geen 'hup Ajax hup'."

Meer over