Plus

Een beetje zenuwachtig van de puntkomma

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Deze week: de ingewikkelde puntkomma. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit

Als eindredacteur hoor je natuurlijk alles van de puntjes en de komma’s en de andere leestekens te weten, maar er is één leesteken waar deze eindredacteur altijd een beetje zenuwachtig van wordt, en dat is de puntkomma.

Dat komt niet doordat de theorie achter de puntkomma nou zo vreselijk ingewikkeld is. Een puntkomma gebruik je om twee zinnen sterker met elkaar te verbinden dan een punt doet. In deze zin bijvoorbeeld: ‘Al die kinderen die maar met wapens over straat gaan; in wat voor wereld leven we inmiddels?’ Had daar een punt in het midden gestaan (‘Al die kinderen die maar met wapens over straat gaan. In wat voor wereld leven we inmiddels?’) dan had dat ook gekund, maar dan hadden de twee zinnen een iets hardere scheidslijn en adempauze gehad. That’s all folks.

Gecompliceerd is het dus niet, maar een puntkomma blijft toch een verwarring zaaiend ding. In stukken voor de krant duikt hij bijvoorbeeld op de gekste plekken op in de eindredactieronde (dus vóór publicatie).

Hier bijvoorbeeld: ‘Het is niet bekend wie het account heeft opgeheven; Wahibs management of Instagram.’

Waarom staat daar een puntkomma en geen dubbele punt? Een dubbele punt komt immers voor een opsomming.

Of hier: ‘We leven in bijzondere tijden; de pandemie zorgt bij iedereen voor verscheidene opofferingen; van het niet meer kunnen knuffelen van je familie en vrienden tot het verliezen van je inkomen.’

Dat zijn zelfs twee puntkomma’s in één zin. Waarom? Dan is dit beter: ‘We leven in bijzondere tijden. De pandemie zorgt bij iedereen voor verscheidene opofferingen: van het niet meer kunnen knuffelen van je familie en vrienden tot het verliezen van je inkomen.’

Omdat een heleboel andere mensen hier dus kennelijk anders over denken, ga je dan al snel aan jezelf twijfelen. Weten al deze anderen iets over de puntkomma wat ik niet weet?

In het vorige maand verschenen boek Tot in de puntjes... praktische leestekengids legt vertaler en taalliefhebber Miet Ooms uit wat volgens haar het probleem is van de puntkomma. Ze beschrijft dat veel mensen denken dat de puntkomma een leesteken is ‘met een soort doctorstitel’ en er daardoor allemaal (foute) capriolen mee gaan uithalen, terwijl de puntkomma eigenlijk best een simpel type is.

Ik denk dat ze gelijk heeft.

Meer over