Lezersbrief

'Drukte binnenstad verlichten? Sluit ramen op de Wallen'

Door de ramen op de Wallen te sluiten, moet de drukte in de binnenstad afnemen. Dat schrijft Paroollezer Ton Jacobs. 'Het is dé toeristische attractie van Nederland.'

Het Parool
Ton Jacobs: 'Voor een prostituee heb ik net zoveel respect als voor een huisarts' Beeld ANP
Ton Jacobs: 'Voor een prostituee heb ik net zoveel respect als voor een huisarts'Beeld ANP

De drukte in de binnenstad roept steeds meer weerstand op bij ­bewoners, maar ook bij andere Amsterdammers. Zij mijden de binnenstad.

Toeristen blijven twee, drie dagen en allemaal willen ze naar de Wallen. Kijken naar vrouwen achter de ramen... Kijken maar niet 'kopen', met een biertje van Appie in de hand...

Het is dé toeristische attractie van Nederland. Moeten we daar trots op zijn? De gemeente Amsterdam faciliteert het en neemt alle overlast voor lief. Wordt het niet eens tijd drastisch in te grijpen?

Voor een prostituee heb ik net zoveel respect als voor een huisarts, journalist of burgemeester. Het is gewoon een vak.

Maar is het nodig dat de prostituees achter een raam staan en in het weekend vooral fungeren als een toeristenattractie? Dat is toch een beetje mensonwaardig. Hoort dit wel bij een beschaafde samenleving?

Prostituees kunnen makkelijk reclame maken via het internet. Of zich showen in een meer besloten, veilige omgeving. Stel je nu eens voor dat de ramen sluiten, dan lossen we ook nog een ander probleem op. Toeristen gaan dan elders wandelen en een drankje doen.

Door de ramen te sluiten - laten we eens een proef nemen - neemt de drukte in de binnenstad af en daardoor verdwijnt ook veel overlast.
Ton Jacobs, Amsterdam

Zie ook: Lieve toerist, wil je spreiden?

Meer over