PlusColumns & Opinie

Door beroemd te zijn, als is het maar in kleine kring, tel je toch nog mee

In deze rubriek vertellen we waarom we dingen in de krant schrijven zoals we ze schrijven. Vragen? puntkomma@parool.nl

Maxime Smit
Het buxushouten beeldje 'Calvarie' van de broemde laatmiddeleeuwse beeldhouwer Claes Sluter dat het Rijksmuseum onlangs heeft verworven. Beeld Rijksmuseum Amsterdam
Het buxushouten beeldje 'Calvarie' van de broemde laatmiddeleeuwse beeldhouwer Claes Sluter dat het Rijksmuseum onlangs heeft verworven.Beeld Rijksmuseum Amsterdam

Weet u uit uw hoofd wie Claes Sluter is? Dat is de Nederlandse beeldhouwer die leefde van circa 1350 tot 1406 en van wie het Rijksmuseum dit jaar een beeldje heeft aangekocht. Misschien wist u het, maar de kans dat dat niet het geval was, is aanzienlijk groter.

In de journalistiek bestaat een truc om duidelijk te maken dat een niet per se bekend persoon toch eigenlijk echt wel heel bekend is: je voegt het woord ‘beroemd’ toe voor zijn of haar naam. Als iemand in een bericht wordt opgevoerd als de ‘beroemde’ zus of zo, kun je er dus donder op zeggen dat die persoon helemaal niet zo beroemd is. Althans, wel in zijn of haar niche, maar niet bij het Grote Publiek.

Let er maar eens op hoe vaak een niet zo beroemd persoon ‘beroemd’ wordt genoemd. Het ANP had het vorige maand bijvoorbeeld over die al eerder genoemde ‘beroemde Sluter’, deze krant schreef in dezelfde week over ‘de beroemde steenhouwer Johannes Schumaker uit Den Bosch’ (de maker van een graftombe uit de negentiende eeuw in Oud-Osdorp) en de Volkskrant besprak de ‘wereldberoemde’ Dan Ariely (een wetenschapper die onderzoek doet naar eerlijkheid). Alle drie behoren ze nou niet bepaald tot de algemene kennis.

Er zijn meer slimmigheidjes om duidelijk te maken dat iemand ertoe doet. Je kunt bijvoorbeeld ook het woord ‘bekende’ toevoegen. Of ‘belangrijk’. Superlatieven helpen even­eens. ‘Een paukenslag,’ zei het Rijksmuseum zelf over de aangeschafte Sluter, ‘extreem bijzonder’.

Je kunt er grapjes over maken, maar het dient ook een serieus doel. Als krant wil je lezers relevante informatie voorschotelen. Dan is het zaak om te vertellen wat dan dat relevante is. Wat hulpwoordjes kunnen dan fijn zijn.

Columnist Maarten Moll schreef onlangs bijvoorbeeld dat hij straal langs de Sluter zou zijn gelopen als die op een rommelmarkt had gestaan. Dat was toch zonde geweest.

Meer over