PlusColumn

Doodzonde dat Thulani Serero zo weggaat bij Ajax

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Dinsdag was Serero jarig. Wie denkt er nog weleens aan hem? Laatst mocht hij voor het eerst in lange tijd weer spelen, voor jong Ajax. Bij een gebrek aan spelers. Hij was een opvulling.

Als de laatste persoon die je koos met gym. Die je niet eens echt koos, hij was domweg de enige die er nog stond. Je riep die jongen niet. Hij kwam er maar gewoon bijstaan.

Serero werd 27. Te oud om nog in een topcarrière te geloven. Misschien deed hij dat zelf al jaren niet meer. Ik geloofde daar nog steeds wel in voor hem. Arsenal, Barcelona. Dwaas waarschijnlijk. Maar als fan mag je dwaas zijn.

Het is doodzonde en verdrietig dat hij zo weggaat bij Ajax. Zo bloedeloos. Als zo'n verkering die overging zonder dat iemand het ooit uitmaakte. Omdat je naar een andere school ging en elkaar nooit meer zag.

Ik vroeg het me deze winter af, waar blijft Heerenveen voor deze jongen? Of PEC Zwolle? Hij had het zelf laatst over een club in Frankrijk. Maar ik hoop dat hij in Nederland blijft.

Ik wil hem weer zien ­opbloeien bij een club. Ik wil dat Tom Egbers wekelijks zijn naam uitspreekt. Ik wil dat Pierre van Hooijdonk op zijn quasi verveelde en betweterige toon zegt: die jongen kan veel meer.

Ik ben benieuwd met wie Serero gisteren zijn verjaardag vierde. Krijg je dan een bloemetje van Ajax? Kwam Serero op de club taart trakteren? Ging hij bowlen met spelers?

Hoe dan ook, en dit is een dwingend advies, hoop ik dat Serero een afscheidsfeest krijgt voordat hij vertrekt. Geen saai, verplicht handjes schudden op de club. Hij hoeft geen ererondje over het veld van de Arena, geen slechte speech van Van der Sar.

Maar een braai, en een scherm met zijn mooiste bewegingen en dat doelpunt tegen Barcelona in een loop, en een band met vrolijke muziek. En met mensen die kunnen dansen.

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column. Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Meer over